Elitni ligaši so se težko pognali

Piše: HC Fotografije: damj@n

Po prvih preizkušnjah naših nogometnih ekip v amaterskih ligah

Trije krogi nikakor še niso pokazatelj razmer, se pa lahko o naših ekipah v nogometnih amaterskih ligah že nekaj napiše. Prva ugotovitev je, da je bila vrnitev na igrišče dokaj nenavadna in zlasti stopnja pripravljenosti je pri raznih ekipah zelo različna. To se mestoma kaže skoraj dramatično, saj so izidi nekaterih tekem nenavadno okrogli oziroma je res veliko golov v primerjavi s preteklostjo.

Najbolj kričeče se je to kazalo na tekmi, ki jo je v elitni ligi Primorec izgubil proti Torviscosi kar z 12 proti 1. Takega razpleta v sodobnejši zgodovini športa na članski ravni ne pomnimo. Trebenci so ena od treh slovenskih ekip v najvišjem deželnem tekmovanju, doslej so zbrali eno točko v derbiju proti Sistiani/Sesljanu, borili pa se bodo za težak obstanek med elitnimi ligaši. Sploh je bil začetek za naše postave v tem prvenstvu zelo zahteven. Tudi moštvo iz Vižovelj, ki goji določene ambicije, je za zdaj pri edini osvojeni točki iz derbija. Tudi Kras Repen, ki naj bi bil ob Torviscosi in Pro Gorizii celo v širšem krogu favoritov, pa ima v tem uvodnem delu velike težave. V prvih dveh krogih je prejel devet golov, eno tekmo je izgubil doma celo s 6 proti 1, v tretjem kolu pa je vendarle prebil led in dosegel prvo zmago s 4 proti 3. Skratka, treba bo počakati mesec ali dva, da bo slika jasnejša, na dlani pa je, da čaka trojico v elitni ligi v vsakem primeru vse prej kot enostavna naloga.

Vodilno vlogo želi odigrati Juventina v promocijskem prvenstvu. Po uvodnem porazu so Štandrežci nanizali dve zmagi, uprava pa meri visoko. V prvi amaterski ligi sta spet med konkurenti Mladost in Zarja, Bazovci so zapustili močan vtis z visoko zmago v Doberdobu, odločno prezgodaj pa je še, da bi lahko ocenili, kam sodita slovenska kluba. Zadnja liga je v amaterskem nogometu po novem ostala druga kategorija, v kateri merijo moči tudi Sovodnje v skupini E, Breg, Primorje in Vesna pa v skupini F. Nekoliko bolje je sezono začela dolinska enajsterica, v Križu in na Proseku pa bo treba veliko potrpljenja, saj so sestavili mladi ekipi. Po dveh porazih so se v nedeljo prvih treh točk veselili tudi v taboru Sovodenj.

Naj še pripišemo, da je to nogometna sezona, ki se bo (če bo, po dveh spodletelih poskusih, šlo vse po načrtih) končala z Evropeado, evropskim prvenstvom jezikovnih in narodnih manjšin na Avstrijskem Koroškem. Mario Adamič, selektor Žil, reprezentance Združenja slovenskih športnih društev v Italiji, je ob nedeljah na igriščih, da spremlja svoje izbrance, v kratkem bodo imeli tudi prve treninge po daljši prekinitvi.

Preberi tudi

Tekmovanja spet zamrznjena

Šport

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme