Eksistencialnost romana Tujec

Fotografije: Luca Quaia

Nova premiera SSG

Minuli konec tedna je na odru Kulturnega doma v Trstu Slovensko stalno gledališče premierno uprizorilo odrsko priredbo enega najbolj pomenljivih romanov evropske literature prejšnjega stoletja, Tujec nobelovega nagrajenca Alberta Camusa. Ponovitve nove predstave SSG se bodo v Trstu zvrstile še v petek, 23. februarja, ob 20. uri in v soboto, 24. februarja, ob 20. uri ter nedeljo, 25. februarja, ob 16. uri. V ponedeljek, 26. februarja, pa bodo igro uprizorili v sklopu abonmaja SSG v Gorici, v Kulturnem centru Lojze Bratuž ob 20. uri.  Vse predstave so opremljene z italijanskimi nadnapisi. Brezplačni prevoz z avtobusom bo na voljo za nedeljsko ponovitev v Trstu in  ponedeljkovo v Gorici.

Režijo Tujca podpisuje Tržačan Franco Però, ki se z adaptacijo tega romana ukvarja že dvajset let, odkar jo je prvič postavil na oder v gledališču Teatro Due v Parmi. Veliko eksistencialnih tem se prepleta v tem kratkem romanu iz leta 1942, ki raziskuje absurdne obrise razmerja med človekom in družbo. Dogajanje je postavljeno v Alžir. Protagonist je povprečni uradnik Meursault. Po smrti matere se zaplete v razmerje s strojepisko Marie, s katero nekega dne preživi dan na plaži. Prisoten je tudi znanec Raymond, ki se zaradi predhodnih, umazanih poslov spre z dvema Arabcema. Malo kasneje se Meursault znajde pred enim izmed njiju, v roki pa ima Raymondov revolver. Ko Arabec izvleče nož, Meursault sproži revolver iz samoobrambe in “neprištevnosti zaradi bleščečega sonca”. Sledi sodna obravnava, na kateri ga javni tožilec zlahka prikaže kot naravno pokvarjenega, kajti Meursault iskreno pokaže ravnodušje do lastnega in tujega življenja, saj nikoli ne postreže z razumljivimi pojasnili glede svojega dejanja.

Predstava je nastala na osnovi priredbe Roberta Azencotta; v slovenščino jo je prevedla Maja Gal Štromar. Četverico protagonistov sestavljata dva gosta in dva igralca SSG. V vlogi Meursaulta igra Jurij Drevenšek, ki je bil v SSG soprotagonist predstave Na valovih. Sodnik je igralec Mestnega gledališča ljubljanskega Boris Ostan. V vlogah Marie in Raymonda igrata Tina Gunzek in Primož Forte.

Z režiserjem sodeluje ustvarjalna ekipa, ki je z njim postavila na oder tudi prvo uprizoritev te adaptacije v Parmi: scenograf in kostumograf Andrea Viotti, skladatelj Antonio Di Pofi in oblikovalec svetlobe Claudio Coloretti. Asistentka režiserja je Elena Husu.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme