Edinstvena priložnost, s katero lahko na novo zarišemo našo prihodnost

Brez kulture ni razvoja. Kultura ustvarja nova delovna mesta, družbeni in ekonomski razvoj. “Kandidaturo Gorice in Nove Gorice za evropsko prestolnico kulture leta 2025 moramo podpreti vsi”! – tako je predsednik Trgovinske zbornice Julijske krajine Antonio Paoletti uvodoma pozdravil vse prisotne v dvorani Giuseppe Verdi palače De Bassa v Gorici, kjer je bila v petek, 8. novembra, javna predstavitev skupne kandidature obeh mest. Dogodek so organizirale TZ Julijske krajine in občini Gorica ter Nova Gorica, v sodelovanju z Goriškim inštitutom za mednarodno sociologijo (Isig), pogovor pa je vodil časnikar Armando Massarenti, odgovorni urednik priloge Il Sole 24 Ore Cultura.
Paoletti je povedal, da imata mesti resnično možnost zmage, saj je to prva skupna kandidatura dveh obmejnih mest: “Trgovanje, industrija, razvoj niso možni brez kulture, to pa je dogodek, ki lahko odločno spremeni prihodnost našega prostora”. Po Paolettijevem mnenju morajo za dosego pomembnega cilja z vložitvijo finančnih sredstev sodelovati tako javni, kot zasebni akterji, “da bodo v Evropi o nas govorili”! , TZ Julijske krajine pa bo vestno opravila svojo vlogo tudi pri skupnem vpisu Brd in Collia na seznam Unescove svetovne dediščine.
Spregovorila je tudi odbornica za kulturo in šport Dežele FJK Tiziana Gibelli, ki je ponosno izjavila, da je že od vsega začetka globoko verjela v skupno kandidaturo, saj je prepričana, da obstajajo priložnosti za družbeno, kukturno in ekonomsko enotnost, ki lahko zrušijo meje. FJK ima pri tem veliko vlogo, saj je obmejna dežela, kjer se stoletja srečujejo različne kulture in nastajajo nove civilizacije – “mi lahko marsikaj ponudimo tistim, ki nas ne poznajo, saj imamo stoletja skupne in slavne zgodovine. Našo kulturno dediščino sestavljajo kmetijstvo, enogastronomija, poznavanje civilnega sožitja in pozitivnih odnosov med narodi. Naš namen ni ustvariti Disneyland, hočemo postati privlačni in vabljivi”.
Goriški župan Rodolfo Ziberna si je zaslužil prvi aplavz, ko je vse prisotne poučil, kako se pravilno izgovori ime Nova Gorica. Energično je povedal, da končni cilj ni zmagati naslov evropske prestolnice kulture, a skupna rast in razvoj celotnega ozemlja tudi izven meja obeh občin – “Postati prestolnica kulture sploh ne pomeni samo organizirati razstave, koncerte, predstavitve, kulturne dogodke. Kultura je pot, sredstvo s katerim lahko izkoristimo izredno priložnost in prižgemo luč na naše ozemlje”. Ziberna je omenil mesto Matera, letošnjo prestolnico evropske kulture, kjer se je stopnja zaposlitev povišala in doživljajo gospodarsko rast – na posvetu sta spregovorila tudi predsednik Fundacije Matera-Basilicata Salvatore Adduce in podjetnica iz Matere Marianna Dimona. Goriški prvi občan je svoj govor končal z ugotovitvijo, da bi zmaga pomenila nov zagon celotnemu gospodarstvu tudi v našem prostoru, saj bi privabila nove državne in tuje investitorje, razvili bi se gradbeništvo, urbanistika, trgovina, turizem in ostale dejavnosti, pri tem pa bi morala sodelovati javni in zasebni sektor. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
Kat

Predstavitev kandidature za evropsko prestolnico kulture 2025

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme