Edi Reja rešuje novogoriške nogometaše

Piše: HC

Cilj je obstanek v prvi ligi

Na širši športni sceni zanimanje v našem prostoru vzbuja dekan italijanskih nogometnih trenerjev Edi Reja, ki je v začetku meseca marca prevzel vodenje prve ekipe Nogometnega društva Gorica. Ko so ga angažirali, da bi reševal novogoriško moštvo, je slednje samevalo na dnu lestvice prve slovenske lige. Strateg slovenskih briških korenin – oče je bil po rodu iz Vipolž, mama z Oslavja – je takoj vlil motiva in samozavesti fantom, ki so, odkar je začel to novo avanturo, dosegli dve zmagi in neodločen izid, potem ko so v nedeljo v dvoboju proti neposrednemu konkurentu Bravu v Ljubljani doživeli tudi prvi poraz. S seboj je pripeljal trenersko ekipo, ki ji zaupa, na čelu s ključno osebo, pomočnikom Sergiem Porrinijem, nekdanjim Juventusovim branilcem. Reja, letnik 1945, je bil ravno tako poklicni igralec, za sabo pa ima predvsem izjemno bogato kariero na klopeh velikih klubov: med drugimi Lazia, Napolija, Atalante, splitskega Hajduka, nazadnje pa izbrane vrste Albanije. Večkrat se je pogovarjal tudi z vodstvom Nogometne zveze Slovenije, do zdaj pa se napovedi o njegovem prevzemu vodenja slovenske državne reprezentance niso nikoli uresničile.

Da pa se povrnemo k projektu iskanja obstanka Novogoričanov med smetano slovenskega klubskega nogometa: Reja je namero o rešitvi v izjavah za medije označil za čudež, ki pa glede na rezultate in formulo tekmovanja morda le ni tako nemogoč. Primorska postava bije “bratomorni” boj s sežanskim Taborom, na igrišču katerega je dosegla pred tednom dni zlata vredno zmago. Gorica je razmeroma mlada ekipa, v kateri sta najbolj izkušena moža preverjena Etien Velikonja v napadu in Nejc Mevlja v obrambi. Ključni mož je makedonski napadalec Luka Stankovski, ki je prispeval že dva nadvse dragocena zadetka, odkar je njegov trener Reja. Slednji živi v Ločniku, kamor se je vedno vračal poleti, tudi ko je treniral širom po Italiji, in pravi, da ima do novogoriškega stadiona Športni park le pet minut vožnje z avtom. Vidi se mu, da je za mlade nogometaše zlasti velik motivator in da skuša, tudi z dialogom, iz vsakega varovanca izvleči največ, kar je edina pot, da se lahko dokopljejo do želenega (težkega) obstanka. Neposredno izpade zadnjeuvrščena enajsterica, predzadnjo pa čakajo dodatne tekme proti nasprotniku iz druge lige, ki se poteguje za napredovanje prek drugega mesta.

Edi Reja je dejal, da je pred tremi tedni sprejel ponudbo novogoriške uprave, ker pozna predsednika in nekatere druge njene člane. Po albanski izkušnji se je že hotel upokojiti. Prosili so ga, da bi pomagal, v sebi pa je čutil še dovolj energije, da si je rekel: pa poskusimo. Znanja in izkušenj mu seveda ne manjka, sploh pa je glede na svoj staž taka pojava, da uživa povsod spoštovanje in se njegove Gorice vsi že malce bojijo.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme