Eden, posvečen Terčelju

V Kanjem Dolu, domu duhovnosti pod Javornikom, so letošnjih osem tednov duhovnosti končali s pohodom od Šturij do Davče. Kar 567 udeležencev se je namreč letos poglabljalo v osebnost Filipa Terčelja, svetniškega kandidata, ki se je rodil v Šturjah in umrl v Davči.
Pohodniki so bili večinoma mladi animatorji iz Kanjega Dola, ki so v petih dneh prehodili pot čez pogorja med Vipavsko in Gorenjsko. V Davči so se poklonili ob grobu Filipa Terčelja in Franca Krašne, zahrbtno umorjenih duhovnikov. Duhovno sta jih spremljala mirenski župnik Robert Ušaj in sestra Rebeka Kenda, ustanoviteljica doma Eden, kot se imenuje dom duhovnosti. V Davči se je potem odvil program zahvalnega dne za tedne duhovnosti. Starši in otroci so poromali od cerkve do Štulčeve grape, kjer je bil Terčelj umorjen, in tam zmolili. Vse poletje so se Terčelju priporočali tudi v molitvi.
Čeprav je Kanji Dol na obrobju Vipavske doline, pa je bilo Primorcev razmeroma malo. Od 567 udeležencev je bilo tistih iz koprske škofije samo 81. Še več bi jih sprejeli, a ni dovolj prostora, zato so za vsak teden tudi čakalne vrste. Starši jih v Kanji Dol vozijo iz vse države, razmeroma malo pa jih je iz najbližjih krajev Vipavske doline. Ustanoviteljica, šolska sestra Rebeka Kenda, je kot geslo postavila starodavno meniško vodilo: ORA ET LABORA. Moli in delaj. Otroci se tako ne samo igrajo in molijo, ampak tudi pomagajo pri domačih opravilih. To je lahko za kakega razvajenega otroka in njegove starše pravi šok, zato se naokrog širijo tudi govorice o trdi ali špartanski vzgoji.
Letošnje duhovne počitnice so bile posvečene Filipu Terčelju, vipavskemu mučencu. “Ob zgledu zavednega Slovenca, duhovnika, vzgojitelja, kulturnega delavca in kandidata za mučenca smo se veselili življenja in vsega, kar nam Gospod podarja. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Tino Mamić: Kanji Dol, dom duhovnosti pod Javornikom

Preberi tudi

Božično obdobje z glasbo

Tržaška

Živeti v Bogu in iz Boga

Kristjani in družba

Trije modri in stik planetov

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme