Slovenija

DVS Bodeča Neža z gregorijanskim petjem v Ljubljani

DVS Bodeča Neža z gregorijanskim petjem v Ljubljani

Piše Samuel Devetak / Nastop v uršulinski cerkvi Sv. Trojice

V sredo, 20. februarja, je Dekliška vokalna skupina Bodeča Neža nastopila v uršulinski cerkvi Sv. Trojice v središču Ljubljane. Dekliški pevski zbor, ki je na mednarodni ravni v zadnjih desetih letih dosegel pomemben ugled, je pod zanesljivim vodstvom dirigentke Mateje Černic predstavil program Mysteria vitae Christi – sklop gregorijanskih sakralnih pesmi. Na koncertu sta sodelovala sardinski bas Enrico Correggia in tržaški organist Riccardo Cossi, ki je meniško glasbo spremljal z mojstrsko improvizacijo.
Izbor koralov je v glavnem vseboval antifone, introituse, graduale in himne; delil pa se je na štiri dele, in sicer v naslednjem vrstnem redu, ki predstavlja cerkveno liturgično leto – adventni, božični, postni in velikonočni čas. Za gregorijanski koral, ki je nastal kot spojitev med staro rimsko in galikansko liturgijo, je značilno dejstvo, da je bil ustno prenešen iz roda v rod, zapisan pa je bil šele v 10. stoletju. Gre torej za arhaično obliko petja, pri kateri je izvedba tehnično zelo zahtevna, treba je namreč ohraniti čist in homogen zvok, kar je vse prej kot enostavno. Enoglasno, v cerkvi odmevajoče a cappella petje je ustvarilo kontemplativno, duhovno vzdušje, ki je publiki porodilo občutek, kot da bi bili deležni liturgičnega recitiranja srednjeveških menihov. Izjema enoglasnih skladb je bila večglasna O vos omnes španskega renesančnega skladatelja Tomasa Luisa de Victoria, katere izvedba je bila posebno učinkovita.
Pevke so pokazale zrel in enovit zvok, sad kakovostnega in doslednega dela, ki jim iz sezone v sezono prinaša laskava priznanja na domačih in tujih odrih. Spomnimo, da je Bodeča Neža lani maja za nastop na mednarodnem tekmovanju v bolgarskem mestu Varni prejela posebno nagrado za najbolj kreativno izvedbo programa, novembra pa osvojila tretjo nagrado na državnem tekmovanju A. Guanti v Materi in posebno priznanje za najboljšega dirigenta. Širok odmev, ki ga je v zadnjih letih dosegel dekliški zbor, in dejstvo, da je to glasba, ki jo je redko slišati v naših cerkvah ali kulturnih centrih, sta na sredin koncert, ki se je sklenil z bučnim aplavzom, privabila številno publiko, saj je bila cerkev polna.

27.02.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!