Dvozvezdja

Piše: APE

Sežana / Odprtje razstave Ivana Žerjala

V sredo, 4. oktobra 2023, so v Veliki galeriji Ivana Varla v Kosovelovem domu v Sežani odprli razstavo Ivana Žerjala z naslovom Dvozvezdja. Ivan Žerjal je vizualni umetnik, slikar, teoretik in umetnostni zgodovinar, doma iz Gorice. Umetnik se od leta 1999 aktivno posveča umetniškemu ustvarjanju, ki je izrazito raziskovalno in eksperimentalno.

“Razstava prinaša v Kosovelov dom ogromno količino svežine in drugačnosti. Skok v zgodovino umetnosti je bil prvi impulz za likovne artefakte, ki oblikujejo tokratno prostorsko postavitev, imenovano Dvozvezdja,” je na kulturnem dogodku pojasnila Anamarija Stibilj Šajn, ki je predstavila avtorja in njegovo delo.

Ivan Žerjal je našel navdih v znameniti renesančni grafiki Albrechta Dürerja. V jasen ambientalni koncept so vključene različne likovne stvaritve, kot je lahko nepravilni polieder, ki predstavlja epicenter razstave, spremlja pa ga svetlobna škatla, ležeči artefakt iz epoksi smole. Umetnine se razširijo tudi na stene, kjer so razstavljeni kolaži. “Raziskovanja in eksperimentiranja so vitalna energija, ki vodi do novih likovnih stvaritev in odpira nove komunikacijske mostove tako avtorju z izbranimi tematskimi izhodišči kot gledalcu z razstavljenimi likovnimi deli.” Razstavo sestavljajo torej tudi dela, ki so konstelacija različnih materialov oz. delov, ki jih je avtor ustvaril po različnih likovnih principih. Ivan Žerjal spaja materiale, ki so konvencionalni, ki pripadajo sferam likovnega, in tiste, ki so nekonvencionalni. Poslužuje se lepenke, epoksi smole, lepilnega traku, pomemben dejavnik pa predstavlja reciklaža, ki dodatno utrjuje binarne sisteme, ki vladajo njegovim miselnim zanimanjem in dejanjem. Pomembna so tudi črkovna znamenja, znaki z dogovorjeno obliko. “Prehod iz podobe v besedo predstavlja nekaj, kar je vselej aktualno, intimno in civilizacijsko. V avtorjevih delih se nenehno srečujeta dva svetova: pretekli in sedanji.” Avtor želi, da razstava nagovori vsakega posameznika, ne glede na njegova likovna znanja, izkušnje in afinitete. “Današnja razstava kliče vse nas, da vzpostavimo posebno interakcijo s postavljenimi likovnimi deli,” je še sklenila Anamarija Stibilj Šajn.

Na odprtju razstave, ki bo na ogled do 12. novembra, je za glasbeni utrinek poskrbela učenka Glasbene šole Sežana.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme