Dve zanimivi razstavi

Piše: Mch

NabrežinaOb praznovanju zavetnika sv. Roka

Ob praznovanju sv. Roka v Nabrežini sta veliko zanimanja vzbudili razstavi Peki in nabrežinske pekarne ter Čipke, barva, kamen, ki so ju v ponedeljek, 16. avgusta 2021, odprli v Kulturnem domu Iga Grudna. Obe sta nudili možnost spoznavanja zanimivih dejavnosti, ki ne potekajo pred očmi javnosti.

Pekarstvo ima v Nabrežini dolgo tradicijo, ki jo poosebljata družini Grilanc in Jazbec. V osrednji dvorani doma je bilo na ogled orodje, ki so ga nekoč pri delu uporabljali peki. Glavno atrakcijo je predstavljal docela ohranjen voz na konjsko vprego (“briška”), s katerim so člani družine Grilanc vse do leta 1950 dostavljali kruh družinam v Nabrežini in okoliških vaseh. Do dandanašnjih dni se je ohranil tudi njihov nekdanji prodajni pult, ki odraža skromnost tedanjega življenja na Krasu. Na ogled so bile tudi tehtnice, oglaševalna tabla, vitrina, “vintla” za mesenje testa, loparji in drugi predmeti, ki jih peki že dalj časa ne uporabljajo več. Obiskovalcem so bili na voljo tudi številni dokumenti, ki pripovedujejo o tem, kako je, denimo, v času fašizma, nemške okupacije in NOB potekala pekarska dejavnost v vasi. Nekdanjo obrt pričarajo tudi stare družinske fotografije, plačilna knjiga, knjiga dolžnikov, računi, povojna prošnja za povrnitev priimka v izvirno slovensko obliko itd. Družina Jazbec je za razstavo posodila tudi modele za “kugluf” in številne fotografije, ki pričajo o tem, kako sta se v pekarni oprema in delo v desetletjih spreminjala. Razstavljavci so se odločili tudi za prikaz pomenljivega fotografskega ciklusa z naslovom Noč v pekarni pri Jazbecih, ki ga je pred nedavnim ustvaril Paolo Tanze.

Obisk razstave, na kateri je bilo poskrbljeno tudi za vodene oglede, je omogočil odkrivanje poklicnih skrivnosti in veščin nekdanjih pekovskih mojstrov. V predstavitvi je etnologinja Jasna Simoneta poudarila kakovostni pomen obrtnega načina peke kruha, ki trpi zaradi vse večje prisotnosti veleblagovnic. Na Tržaškem je pred 30 leti obratovalo 130 pekarn, danes pa le še 30. Tudi pekarne se morajo stalno prilagajati in se posodabljati, da ostanejo v koraku z željami strank in zakonodajo.

Vsebino druge razstave, ki je v prvem nadstropju doma, v Radovičevi sobi, prikazovala čipkarsko tradicijo vasi Veliki dol, je predstavila likovnica Nadja Doljak. V tej vasi, v kateri je nekoč deloval Državni čipkarski tečaj, je klekljanje še vedno razširjeno. Članice klekljarske sekcije Kulturnega društva Kalunca iz Pliskovice, Klinčki in kušinčki, prenašajo motive s kraških portalov, pilov in štirn v čipke. Že nekaj let izvajajo umetniške projekte, ki kamen združujejo s čipkami. Pri tem sodelujejo s številnimi društvi, ustanovami in posamezniki. Nabrežinska razstava z naslovom Čipka v kamnu – kamen v čipki je predstavljala skupen prikaz fotografij Jadrana Čeha o obdelanem kamnu ter dela Klinčkov in kušinčkov. V sodelovanju z akademsko slikarko Mojco Senegačnik so ustvarile posebne slike, ki so vključevale sodobne oblike klekljane čipke in na zanimiv način slikale kraško pokrajino. Slika ni torej v tem primeru le podlaga za čipko, temveč njen sestavni del. Naslov te razstave je bil Barve klekljajo sanje.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme