Dve privlačni kamišibaj zgodbi za najmlajše bralce

Piše: IK

Katoliška knjigarnaIo leggo perché – Berem, ker…

Katoliška knjigarna je spet pristopila k posrečeni zamisli Io leggo perché/ Berem, ker …, ki si jo je omislilo združenje italijanskih založnikov AIE v sodelovanju z Ministrstvom za šolstvo in drugimi državnimi ustanovami, da bi spodbudilo bralno kulturo pri najmlajših. Če se otroci že v rosnih letih navdušijo nad poslušanjem zgodbic, potem pa še branjem, bodo radi segali po knjigah, tudi ko bodo odrasli. Ta spodbujevalna zamisel zaobjema tudi vzgojitelje, učitelje, starše, nonote …, ki z nakupom ene ali več otroških in mladinskih knjig prispevajo k bogatenju šolskih knjižnic. Vsaki darovani knjigi se namreč pridruži še dodatna v italijanskem jeziku, ki jo poklanjajo sodelujoči založniki. Od 5. do 12. novembra so se tako v Katoliški knjigarni, v organizaciji vrtcev in šol zvrstili različni dogodki, vezani na knjige in branje. K tej svojevrstni prireditvi so pristopili tudi dijaki goriškega tehničnega pola Cankar-Zois-Vega, ki so v gosteh imeli pesnika in prevajalca Mateja Tratnika. Žal je bil obisk sredinega dogodka bolj skromen … Mnogo bolj živahno je bilo, ko so se v sredo, 9. novembra popoldne, v prostoru galerije Ars nad Katoliško knjigarno zbrali otroci iz goriškega vrtca Sonček, v četrtek, 10. novembra, pa še malčki iz vrtcev Pikapolonica iz Pevme in Kekec iz Števerjana, ob prisotnosti svojih vzgojiteljic in mamic, nekateri so se zatekli kar v njihova varna naročja, drugi pa so se pogumno posedli v krog pred gostjo, učiteljico Katerino Ferletič, ki jo na Goriškem in mnogo širše dobro poznamo(jo) kot izvrstno kamišibajkarico in   spodbujevalko te gledališke zvrsti, porojene na Japonskem v prejšnjem stoletju. Za  svoje ustvarjalno delo je prejela več priznanj in nastopila na različnih mednarodnih kamišibaj festivalih. Na letošnjem 3. Kamišibaj dnevu v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici – tudi to je njena zamisel! – je za svoje 10-letno udejstvovanje na gledališko lutkovnem področju (sama je tudi mentorica mladinske ljubiteljske gledališke skupine O’Klapa, ki ustvarja pod okriljem Skupnosti družin Sončnica) zelo zasluženo prejela srebrno Linhartovo značko Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije.

Pred malimi cicibani je odprla čisto nov, večji butaj – “lesen kovček”, v katerem so nameščene slike, ki jih s prsti vleče iz njega, medtem ko pripoveduje zgodbo – in ob slikah razvila dve ljubki zgodbi, pri katerih so s poimenovanjem barv, seštevanjem in razlikovanjem pojmov zgoraj – spodaj, levo-desno, pa še z marsičim drugim lepo  sodelovali otroci. Pred njimi je zaživela ena izmed Katerininih uspešnic, zgodba Pika Nika (po besedilu Guie Risari Achille il Puntino jo je Ferletičeva po svoje preoblikovala in nazorno ilustrirala). Le-ta pripoveduje o modri piki, ki je bila najprej oko, potem se je razvila v dve očesi, usta itd., dokler se ni popolnoma izrisala razigrana deklica Nika, ki se je ob koncu zgodbice zleknila na mehko, cvetlic polno trato in zrla v večerno nebo, kjer je vse polno svetlečih se pik – zvezd, ki so se iz pripovedovalkinih rok usule na presenečene otroke. Le-ti so dobili kartonček z majhno modro piko, ki so jo lahko doma razvili v risbo po svojem risarskem vzgibu. Zgodbica je bila iztočnica tudi za spoznavanje človeškega telesa in poimenovanje posameznih delov.

Za njo se je zaiskrila še pripoved o deklici Vesni, ki ni znala risati, a je na učiteljičino spodbudo, naj nariše najprej le eno piko, še sama vzljubila risanje in tako so se eni sami piki pridružile še druge in nastale so krasne risbice, ki jih je učiteljica razstavila v vrtcu in s tem zelo razveselila malo Vesno. Zgodbica je bila za spodbudo vsem tistim, ki so prepričani, da jim risanje ne gre od rok. Vaja dela mojstra, pravi slovenski pregovor  … 

Za prisrčno srečanje se je Katerini Ferletič v imenu ostalih prisotnih kolegic iz srca zahvalila vzgojiteljica Laura Hvalič in ji poklonila krasno belo ciklamo.

Ustvarjalno delo otrok je v teh dneh krasilo tudi izložbe Katoliške knjigarne, v kateri sta kupcem na razpolago prijazni Elizabeta Maraž in Valentina Milocco. 

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme