Dva zmagovalca brez večine v parlamentu

Po državnih volitvah, ki so bile 4. marca, je Gibanje 5 zvezd prva stranka v državi (32 %), največ glasov pa je prejela desnosredinska koalicija (37 %). Prvo presenečenje predstavlja uveljavitev Lige, ki je krepko prehitela stranko Forza Italia in skoraj ujela Demokratsko stranko. Drugo presenečenje je padec Demokratske stranke pod 20 % volilni konsenz, kar je odneslo tajnika Mattea Renzija. Apeninski škorenj ima tako dva zmagovalca, ki pa sama nimata možnosti za oblikovanje večine v rimskem parlamentu. Kot zadnji podatek lahko navedemo še ponoven poraz levih strank, ki slano plačujejo medsebojno kreganje ter šibko uveljavitev skrajnih desničarskih gibanj. Volivci in volivke so v glavnem potrdili volilno udeležbo izpred petih let in volili po načelu koristnega glasu.
Iz populističnih parol in medsebojnega obtoževanja se politika končno spušča v realno življenje; videli bomo, ali se bodo dane obljube tudi uresničile v evropskem kontekstu. Za to bo potreben dialog, ki ga italijanska politika v tem trenutku premore bolj slabo. Tako na desni kot pri Gibanju 5 zvezd so začeli gledati na Demokratsko stranko, ki edina lahko nudi zadostno število parlamentarcev, toda demokrati so že napovedali, da se umikajo v opozicijo. Za predsednika Mattarello se torej obeta zahtevno delo pri iskanju mandatarja za sestavo vlade.
Slovenci v FJK smo lahko zelo zadovoljni zaradi izvolitve Tatjane Rojc v senat. Zdelo se je nemogoče, a uveljavitev Tommasa Cerna v Milanu je ustvarila tisto posrečeno naključje, zaradi katerega smo ohranili svoje zastopstvo v italijanski prestolnici. Novoizvoljeno senatorko čaka zahtevna odgovornost, saj bo po vsej verjetnosti morala svoje poslanstvo opravljati v klopeh opozicije. Želimo ji dobro in uspešno delo.
Upajmo tudi, da si ne bomo po izvolitvi Rojčeve preveč oddahnili, češ da je nevarnost mimo. V prejšnjih mesecih se je v zamejstvu okrepilo zavedanje, da potrebujemo zagotovljeno zastopstvo in pri tem je treba zdaj vztrajati. Goriško okrožje, v katerem naj bi se uresničil čl. 26 o olajšanem zastopstvu, se je izkazalo za pravo katastrofo. Giorgio Brandolin, ki naj bi ga podpirala večina Slovencev, je bil šele tretji. Paolo Vizintin, edini Slovenec, ki je kandidiral v tem enomandatnem okrožju, pa je bil daleč za prvimi. To mora vzeti v poštev tudi Slovenija, saj je skrajni čas, da se v odnosu do zahodne sosede odločno zavzame za predstavništvo, ki ne bo odvisno od dobre volje italijanske stranke in še manj od posrečenih naključij.
Zanimiv podatek je tudi, da je leva sredina na Goriškem in Tržaškem zmagala le v slovenskih občinah, z izjemo občine Devin-Nabrežina, kjer sta prevladala desnosredinska kandidata. Podatek ni navdušujoč, saj se je treba vprašati, ali je dobro za manjšino, da je politično tako izpostavljena. Sicer pa se je opredelitev v slovenskih občinah na Goriškem in Tržaškem za levo sredino občutno ošibila na račun Salvinijeve Lige in “Peterozvezdnikov”. V videmskih občinah, ki spadajo v področje izvajanja zaščitnega zakona 38/2001, pa je povsod zmagala desna sredina.
Politično delo se je sredi prejšnjega tedna že preusmerilo v deželne volitve, ki bodo 29. aprila. To bo nova pomembna politična zgodba. Slovenci v FJK bomo z razliko od vsedržavnih volitev lahko računali tudi na stranko Slovenska skupnost, ki bo izkoristila volilno zakonsko določilo za olajšano izvolitev in nastopila z zgodovinskim simbolom lipove vejice. V to novo volilno preizkušnjo stopamo z zavestjo, da si moramo naše predstavništvo v deželnem svetu FJK izvoliti sami, za kar bo potreben vsak slovenski in prijateljski glas od Trbiža do Milj.

Sprememba je bila napovedana in se je uresničila.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme