Dva pevska tedna SCGV Emil Komel za male in odrasle pevce

MeMlPZ Emil Komel / Intenzivne vaje, da bi čim bolje začeli novo sezono

V minulem letu so vse glasbene, športne in kulturne dejavnosti doživele eno najtežjih sezon, saj je bilo njihovo delovanje popolnoma ali delno zamrznjeno zaradi protikoronavirusnih ukrepov. S temi težavami so se spopadale tudi naše krajevne skupine, na primer Mešani mladinski pevski zbor Emil Komel. Zborovska sezona je namreč trajala le dva meseca, toda goriški pevski zbor je, kljub omejenemu času na razpolago, skušal čim bolj nadoknaditi delo in koncerte. Omembe vredna sta npr. nastopa na Taboru in v Lignanu, a še predvsem slavnostni koncert ob 30. obletnici osamosvojitve Slovenije v Slovenski filharmoniji v Ljubljani.

Letos si zbor obeta plodnejšo sezono, zato je dirigent David Bandelj skupaj z nekaterimi pevci organiziral letne intenzivne vaje v Žabnicah od 19. do 22. avgusta. Program dela je predvideval nekaj novih skladb, med katerimi so Zwei Motetten Op. 74 J. Brahmsa, Der 2. Psalm: Warum toben die Heiden F. Mendelssohna in Salve Regina I S. Jericija. Poleg novih skladb je zbor utrjeval tudi kako starejšo (skladateljev A. Čopija, H. Lavrenčiča, D. Bandlja, A. Makorja idr.) z namenom, da bi bil repertoar čim širši.

Pevski zbor je v petek, 20. avgusta zvečer, nastopil v cerkvi sv. Filipa in Jakoba v Ukvah, v sklopu koncertov Melodije na vasi; dogodek so organizirali domače združenje Don Mario Cernet, Občina Naborjet-Ovčja vas in župnija Ukve. Na nastopu sta bila prisotna skladatelj in dirigent Oswald Errath ter kulturna delavka Anna Wedam, ki sta sodelovala pri organizaciji dogodka. Publika je bila navdušena nad mladimi pevci, četudi je bil nastop bolj namenjen pevskem zboru samemu kot pa občinstvu, saj je dirigent hotel preveriti napredovanje dela po intenzivnih vajah.

Nova zborovska sezona je pred vrati, začela se bo 11. septembra, ko se bo MeMlPZ Komel udeležil niza koncertov na Videmskem La lunga notte delle Pievi; nato bosta na vrsti dva koncerta v okviru praznovanj za 40. obletnico deželne zborovske zveze USCI – 3. oktobra v Pordenonu in 20. novembra v Pušji vasi. Med drugim se bo moški del pevskega zbora Komel udeležil Festivala moškega petja v Ajdovščini v vikendu med 9. in 10. oktobrom. Zdi se, da komelovce čaka dolga in pestra sezona. / SD

 

Didaktično in poustvarjalno bogati dnevi

Od 23. do 27. avgusta so se v prostorih centra Bratuž v Gorici zbirali otroci in mladi, člani treh pevskih zborov Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel. Od leta 2002, ko je tedanji ravnatelj Silvan Kerševan dal pobudo, SCGV Emil Komel namreč organizira pevski teden, ki je od začetnih korakov prerasel v zahteven in strokovno razčlenjen didaktični zborovski projekt. Zborovodja Mirko Ferlan, ki je vodil dekliško-fantovsko skupino, je ob tem poudaril, da gre za izredno pomembno pobudo, ki omogoča uresničevanje večjih načrtov, ker z mladimi pevci v glavnih obrisih naštudirajo program, ki ga bodo med letom še obdelali in izpilili. Veliko pa so vlagali tudi v vokalno tehniko, kar nato omogoča izvajanje tudi zahtevnejše literature.

Udeleženci pa se niso zbirali le na pevskih vajah svojih zborov, ampak so jim ponudili tudi zanimive delavnice. Tako so člani in članice otroškega zbora spoznavali igranje na violino in Orffov instrumentarij ter v tednu dni pod vodstvom mentorjev Frančiška Tavčarja in Marje Feinig  tudi naštudirali nekaj pesmic. Obenem so poslušali glasbene pravljice, risali oz. izdelovali zapestnice.

Mladinski zbor pa je pod vodstvom Martine Gereon pridobival ritmične izkušnje z igranjem na zvočne cevi; s tolkalistom Giorgiom Fritschem so spoznavali različne žanre moderne glasbe in osnove ozvočenja, s Pandoro von Proosdij pa so vadili tudi gibanje v zboru. Starejše je Luigi Pistore uvajal v poslušanje klasične glasbe, ravnateljica Alessandra Schettino pa je s posamezniki imela vaje osnov solopetja.

Z otroškim zborom SCGV je vadila Damijana Čevdek Jug, medtem ko je z mladinskim zborom delala Mateja Černic. Dolgoletna odgovorna za poletni pevski teden, Damijana Čevdek Jug, je ob tem povedala, da so zelo veseli, da jim je tudi letos uspelo izpeljati pevski teden in da je postavljanje pevske piramide pri šoli Komel zahteven cilj, ob tem pa si predvsem želijo ‘okužili’ otroke z ljubeznijo do petja, kar pomeni, da sami po sebi in povsem naravno, glede na starost, nato prehajajo iz enega zbora v drugega.

Popoldnaski nastop ob koncu pevskega tedna je potrdil, da so mentorji in zbroovodje zelo resno delali in da so bili rezultati opravljenega dela izredno dobri ne le z didaktičnega, temveč tudi s poustvarjalnega vidika.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme