Dva meseca brezplačnih vodenih naravoslovnih obiskov

Osem nedelj bo namenjenih uživanju prostora: pohodniki bodo na izletih imeli na razpolago razlago naravoslovnih vodičev v italijanskem in slovenskem jeziku. Namen je spoznavanje rezervata in njegovih okoljskih in kulturnih značilnosti, se vanj vživeti in sodelovati pri njegovem ovrednotenju in zaščiti. Program je razčlenjen po štirih poteh različnih težavnostnih stopenj, ki so namenjene bodisi družinam bodisi odraslim. Vodeni pohod po vseh štirih poteh se bo ponavljal dvakrat, in sicer septembra in oktobra.
Poučni načrt se je začel v nedeljo, 1. septembra, z večernim naravoslovnim sprehodom v odkrivanju novih živalskih vrst po dolini Glinščice, ki so budne prav od mraka do zore, z iskanjem znakov njihove prisotnosti, kot na primer petje, klici, preletavanja ali šuštenje med grmi in v goščavi. V nedeljo, 8. septembra, je bila na sporedu “velika tura”, ki so jo prireditelji zaradi težavnosti namenjali odraslim udeležencem. Izletniki so po dolgi poti spoznali čudovito okolje doline Glinščice, od gmajne na hribu Stena do zaselka Botač. Občudovali so razgled, značilno cvetje in sledove zgodovinske prisotnosti človeka, od rimskega vodovoda do mlinov. 15. septembra pa bo ogled namenjen spoznavanju kraške gmajne, to je okolja, ki je posebno bogato z rastlinsko in živalsko raznolikostjo, a se danes vztrajno krči zaradi rasti grmičevja na odprtih območjih, ki jih ne uporabljajo več kot pašnike. Udeleženci bodo ob razlagi vodičev odkrili, katere so najbolj prepoznavne rastlinske vrste in katere živali živijo v tem posebnem ekosistemu. V nedeljo, 22. septembra, bo na sporedu naravoslovni pohod, ki bo ob tehtni zgodovinski razlagi poglobil spoznavanje nekdanjega koristenja vodnih virov doline Glinščice. Udeleženci bodo ob tej priložnosti obiskali tudi sprejemni center rezervata.
Iste pohode bodo ob bolj svežem vremenu in z dodatnimi naravoslovnimi ponudbami ponovno izvedli v nedeljo, 29. septembra, in nato 6., 20. in 27. oktobra. Vse dejavnosti so brezplačne, vselej je predvidena istočasna prisotnost dveh vodičev. Za vodene obiske v italijanskem jeziku je potrebna prijava na tel. št. 0039-333-9339060 (od ponedeljka do petka od 10. do 13. ure), ali pa na e-mail carso@riservamarinamiramare. it; za vodene obiske v slovenskem jeziku pa je potrebna prijava na tel. št. 0039-040-8329237 (od ponedeljka do petka od 9. do 11. ure), e-mail info@riservavalrosandra-glinscica. it. Pristojni sporočajo, da je treba za potrditev vpisa počakati na odgovor delovne skupine.
Naravoslovna pobuda je nastala v sodelovanju z zaščitenim morskim območjem pri Miramaru, to je ustanovo, s katero rezervat doline Glinščice sodeluje že vrsto let in s katerim je podpisala listino o skupnem ovrednotenju kraškega in pomorsko-obalnega prostora.

S prvim septembrom se je začel bogat koledar naravoslovne ponudbe, ki jo prireja Občina Dolina, da bi ovrednotila Naravni rezervat doline Glinščice.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme