Dva lepa dogodka, obžarjena z gledališko in literarno ustvarjalnostjo

Na Prešernov dan je Slovenska prosveta v Peterlinovi dvorani podelila priznanja Mladi oder. Številne mlade, starše in mentorje, prisotne v dvorani, je pozdravila Lučka Susič, ki je opozorila, kako je nagrajevanje tudi priložnost za druženje med gledališkimi skupinami oz. otroki, ki se drugače ne srečujejo pogosto. Pred nagrajevanjem je bila krajša lutkovna predstava O dveh kozah, ki sta jo ljubko uprizorili igralki lutkovne skupine Bobek iz Kranja, Mateja Šušteršič in Ksenija Ponikvar. Kaj je boljše repa ali zelje? Zgodba pripoveduje o kmetih Lojzetu in Poldetu, sosedih, ki pa se ne prenašata; eden prideluje repo, drugi pa zelje. Kmeta imata vsak svojo kozo, ena se imenuje Rezika, druga pa Rozika. Rezika ima rada repo, a na kmetiji ima le zelje, Rozika pa obratno. Na skrito in trmasto si zamenjujeta pridelke, kljub temu da kmeta med posestvi gradita vedno večje ograje. Prav zaradi vztrajnosti obeh živali se tudi kmeta zbližata in spoprijateljita ter dopustita, da si kozi lahko kar sami postrežeta z zeljem oz. repo.
Po lepi zgodbi o prijateljstvu so bila na vrsti priznanja Mladi oder, ki jih Slovenska prosveta v Trstu in ZSKP v Gorici podeljujeta že 45. leto igralcem, režiserjem in ljubiteljem odrske umetnosti. Priznanja za uspešno delovanje v letu 2019 so prejeli: učenci OŠ Fran Milčinski s Katinare, ki so z voščilom, plesom in petjem obiskali starejše; učenci NSŠ Srečka Kosovela in Frana Levstika, ki so priredili izredna božična dogodka; dijaki DIZ Jožef Stefan z recitalom Timava, bela reka; otroška in mladinska gledališka skupina Društva Marij Kogoj; člani Slovenskega kulturnega kluba z recitalom slovenskih pesnikov; OPZ Ladjica za lutkovno igrico Tri glave in šest rok gre po svetu lahkih nog; Mladinska skupina Tamara Petaros za recital Prešernovih poezij; Gledališka skupina Barvana klapa Sklada Mitja Čuk za predstavo Zobozdravnik Poldo; mladi društev iz Vrha, Doberdoba in Devina, ki so pripravili predstavo Legende; Mladinsko pevsko društvo Vesela Pomlad za muzikal Zvezde pomladi; Mala gledališka šola Matejke Peterlin za igrico Sončna vila in kralj noči; Skupina brez spomina za igro Radio Pirat. Na koncu prijetnega in kulturnega popoldneva, ki sta ga povezovala Boštjan Petaros in Veronika De Luisa, so s šopkom rož počastili dolgoletno mentorico Lučko Susič, ki je pred kratkim slavila pomemben življenjski jubilej. Vsi ji zaželimo, da bi mladim rodovom še dolgo predajala ljubezen do gledališča.
Podelitev nagrad 48. literarnega natečaja Mladike
V ponedeljek, 10. februarja, pa je bila na vrsti podelitev nagrad 48. literarnega natečaja Mladike, ki jih je založba podelila na Prešernovi proslavi v soorganizaciji s Slovensko prosveto in Društvom slovenskih izobražencev. Slavnostni govornik večera je bil prof. Ivan Peterlin, ki je s prisotnimi v Peterlinovi dvorani brez dlak na jeziku delil svoje misli o Prešernu in slovenstvu. Najprej je kritično odgovoril tistim, ki menijo, da so Prešernove proslave preživete, dolgočasne in preveč ponavljajoče. Peterlin meni, da, kdor tako razmišlja, pravzaprav ne ve, kaj govori, in izkazuje le veliko srčno togost in kulturno pritlikavost. “Kaj danes sploh združuje Slovence? Kaj jih navdaja s tako široko narodnostno srčnostjo in ljubeznijo do vsega, kar je naše, kot prav in mogoče samo Prešeren? Verjetno prav nič”! je poudaril. Profesor se je v nadaljevanju zaustavil na marsikaterem področju našega družbenega življenja. Skrbijo pa ga predvsem mladi in to, kako utrjujejo narodno zavest. Na naših šolah je namreč vedno več otrok iz italijanskih družin in tudi učiteljev, profesorjev in pedagogov iz italijanskih krogov “kakšno narodnostno držo naj klešejo pedagogi, ki jim je narodnostna pripadnost bolj deveta briga, saj še sami niso zaverovani v vrednote slovenstva”, je dejal govornik, ki je poudaril, da sta dom in šola bistvena stebra narodnostne identitete. Prepričan je tudi, da sloni velik del vcepljanja narodnostne pripadnosti našim mladim na ramenih organiziranih izvenšolskih dejavnosti – šport, glasba, gledališče, skavti, taborniki itd. -, kjer je bistvenega pomena potek v slovenskem jeziku. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

 

Piše: Matevž Čotar / Podelitev nagrad Mladi oder in literarnega natečaja Mladike

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme