Dušan Mukič prejemnik nagrade vstajenje

60. literarna nagrada vstajenje za leto 2022

Komisija literarne nagrade vstajenje v sestavi prof. Magda Jevnikar, prof. Jadranka Cergol, prof. Adrijan Pahor, novinarka Erika Jazbar, urednica Nadia Roncelli in urednik Marij Maver je v velikem tednu odločila, da letošnjo nagrado vstajenje prejme:

Dušan Mukič za knjigo Ljubljana skoz’ moja očala/Ljubljana skaus aukole moje.

Knjiga Ljubljana skoz’ moja očala/Ljubljana skaus aukole moje je zanimivo avtobiografsko pripovedno besedilo, v katerem se avtor osredotoča na sedemletno obdobje, ko je na začetku 21. stoletja študiral v Ljubljani. Živahno in mestoma ironično pripoveduje o srečanjih in stikih, obiskih in izletih, odkriva Ljubljano in slovenske znamenitosti, veliko je pristnih drobcev iz študentskega življenja. Neizpodbitno pa je v ospredju Mukičeva intimna zgodba, eksistencialna in narodnostna: skrb za prihodnost, za poklic, definiranje lastne narodne identite, odločanje za jezik. Prav bivanje v Ljubljani je preko številnih osebnih srečanj avtorja spodbudilo, da je našel plodovito pot, po kateri še danes hodi. »Sedem let se mi je odstirala Ljubljana »skoz’ moja očala« in me končno privedla do spoznanja, da sem porabski Slovenec. /…/ Da sem Slovenec. Na Madžarskem«. Med načeli nagrade je tudi domet treh Slovenij, zato je letos nagrada našla pot do tistega zamejstva, ki je verjetno najmanj prisotno v javnosti in je tokrat izjemoma zastopano na seznamu del, ki so izšla lani.

Dušan Mukič je novinar, prevajalec in literarni ustvarjalec. Živi in deluje v Porabju kot novinar televizijske oddaje Slovenski utrinki, katere je tudi odgovorni urednik. Sodeluje z Radiom Monošter in tednikom Porabje. Objavil jed nad časopisnih 250 poročil o dogajanju v Porabju ter razmišljanj o porabskem družbenem življenju. Deluje tudi kot prevajalec, osredotočil se je predvsem na literarno prevajanje v porabsko slovensko narečje. Posveča se tudi etnografskemu delu, med drugim je sodeloval pri pripravi knjige Pripovedno izročilo Slovencev v Porabju. Je tudi avtor pesmi v porabskem narečju.

Denar za nagrado bo prispevala ZADRUŽNA KRAŠKA BANKA z Opčin.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme