Duplet in Delirij v dvoje

SNG Nova Gorica – Prihodnji teden dve gostovanji

V naslednjem tednu bodo v SNG Nova Gorica imeli v gosteh Poklicno državno dramsko gledališče Lado Meskišvili iz Gruzije, ki se bo predstavilo z dvema predstavama. V ponedeljek, 22. novembra, ob 20.00 bo na velikem odru DUPLET Václava Havla in Harolda Pinterja, v torek, 23. novembra, ob 20.00 bo ravno tako ne velikem odru DELIRIJ V DVOJE Eugèna Ionesca. Obe predstavi bosta imeli slovenske nadnapise.

Poklicno državno dramsko gledališče Lado Meskišvili v Kutaisiju je eno od najstarejših gruzijskih gledališč z bogato tradicijo, dolgo že 157 let. Z njim so povezane ustvarjalne in življenjske poti številnih gruzijskih gledaliških osebnosti. Leta 2000 mu je bil podeljen status akademskega gledališča.

Predstava Duplet je posvečena spominu na Václava Havla, čigar življenje in delo sta zgled za narode, ki se borijo za svobodo, neodvisnost in demokracijo, hkrati pa izraža tudi svetovni nazor narodov. Sinteza del teh dveh avtorjev – legendarna Avdienca Václava Havla in Še enega za na pot nobelovca Harolda Pinterja – sta pravi dokaz za to. Predstava Duplet obsoja nasilje, kršenje človekovih pravic in potrjuje svobodo kot pot prizadevanja za napredek in razvoj. Z besedami Václava Havla: “Svoboda je vrednota, ki jo pridobimo za ceno žrtvovanja.” Gruzijski narod je na trnovi poti v demokracijo žrtvoval veliko.

Režiser predstave je  Konstantine Abashidze, igrajo Eliza Suladze, Davit Roinishvili, Zviad Svanadze.

Več o predstavi tukaj.

DELIRIJ V DVOJE (Eugene Ionesco)
je igra, ki opisuje ujeto življenje para, mikrokozmos pred kuliso državljanske vojne. Režiserja sta problem generalizirala in brez zgodovinske perspektive predstavila človeški razvoj (v tem primeru razvoj para) od pradavnine do današnjih dni in nazaj. Ko nastopijo hude družbene ali eksistencialne krize, čas, prostor, znanje in spretnosti, pridobljene z izkušnjami, počasi izginejo in posameznik se začne proti njim boriti s podivjanimi nagoni.

Več o predstavi tukaj.

Režija Konstantine Abashidze in Levan Svanadze; igrata Marika Samanishvili in Tengiz Javakhadze.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme