Duhovnost, kultura in družabnost za rast skupnosti

Sv. Ivan Tridnevno praznovanje zavetnika sv. Janeza Krstnika

Za mnoge, ki radi obiskujejo Slovensko pastoralno središče v Gorici, je bilo letošnje tridnevno praznovanje farnega zavetnika sv. Janeza Krstnika prijetna priložnost za – duhovna, kulturna in družabna – srečanja v tej mestni skupnosti in sploh za okrepitev čuta pripadnosti duhovniji, ki bo letos jeseni praznovala 50. obletnico ustanovitve. Na najlepši način se je praznovanje začelo 24. junija, na dan, ko zavetnik goduje, s procesijo in slovesnimi večernicami iz molitvenega bogoslužja; gre za najstarejšo obliko molitve, ki se je ohranila od časov prvih kristjanov pa do današnjih dni. Večernice je vodil p. Jan Cvetek, pomembno vlogo je imel župnijski zbor pod vodstvom organista Davida Bandlja, ki je med drugim uglasbil uvodno himno in antifone, ki se pojejo na začetku in koncu posameznih psalmov. Cerkev so tokrat – na oltarju, ambonu ter pod Marijinim in Jezusovim kipom – krasili tudi svetoivanski venčki, ki jih je s cvetjem z beneških poljan sestavila Ani Saksida. Čeprav se je med večernicami pojavila nepričakovana plohica, se je nato kres na vrtu za cerkvijo prav tako živahno razplamtel in zagorel v veselje navzočih.

V soboto, 25. junija, je tretjič zaživel niz Svetoivanski glasbeni utrinki, ki ga Slovensko pastoralno središče prireja skupno z ZCPZ Gorica. Odličen zborovski večer je tokrat oblikoval Mešani mladinski pevski zbor Emil Komel, v vrstah katerega so tudi pevci, ki so zrasli pri sv. Ivanu. Pod taktirko Davida Bandlja, ki ga vodi že deseto leto, se je nekdanji otroški in nato mladinski zbor prelevil v – po kakovosti, energiji in komunikacijski sposobnosti – edinstven sestav, ki že nekaj let osvaja najvišje nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Prejšnjo soboto so mladi razveselili občinstvo, ki je napolnilo svetoivansko cerkev, s skladbami iz zakladnice renesanse, romantike in sodobnih, pretežno slovenskih avtorjev. Predstavili so tri skladbe, s katerimi so pred nekaj tedni prejeli zlato plaketo na državnem tekmovanju Naša pesem v Mariboru, sploh kar nekaj biserov sakralne glasbe, pa tudi tri briljantne priredbe ljudskih. Izvedbe so bile tako prepričljive, da so v marsikom vzbudile močan čustveni odziv.

Nedeljsko mašno slavje je 26. junija ob somaševanju p. Jana in g. Marijana Markežiča vodil p. Bogdan Rus s Kapele, ki je med homilijo spregovoril o liku sv. Janeza Krstnika, po maši pa o tem, kaj smo se naučili v času koronavirusa. Med drugim je poudaril, kako nas je epidemija naučila, da brez odnosov ne moremo živeti, da smo po notranji strukturi bitja skupnosti. Tudi zato se je letošnje ivanovanje končalo na najlepši način na župnijskem vrtu, ob kosilu, s katerim so dejavni župljani pogostili vse navzoče.

Slike

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme