Duhovna počastitev 30-letnice Slovenije

Piše: UP Fotografije: damj@n

ZCPZ / Maša za domovino

Z Zvezo cerkvenih pevskih zborov (ZCPZ) iz Trsta je praznovanje 30. obletnice Slovenije doživelo tudi duhovno počastitev. Pri ZCPZ so se namreč odločili, da bodo obletnico proslavili z mašo za domovino s priložnostnim pevskim zborom, ki so ga sestavljali pevci iz različnih zborov, včlanjenih v ZCPZ, vodil jih je Bogdan Kralj, na orgle pa jih je spremljal Tomaž Simčič.

Sveto mašo v cerkvi sv. Marije Magdalene v Bazovici je daroval škofov vikar za slovenske vernike na Tržaškem Anton Bedenčič ob somaševanju domačega župnika Žarka Škerlja. Slavnostna gostja je bila ministrica RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch, prisotni pa so bili tudi veleposlanik RS v Rimu Tomaž Kunstelj, generalni konzul RS v Trstu Vojko Volk, predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj, pokrajinska podpredsednica za tržaški del SSO Maja Lapornik in predsednik Slovenske prosvete Marij Maver.

Bedenčič je v pridigi poudaril, da smo v letu svetega Jožefa, zavetnika vesoljne Cerkve, delavcev in družine. Sv. Jožef se je odločil, da bo sprejel izziv, ki mu ga je dal Bog, in tako se je preko njega uresničilo tisočletno pričakovanje Božjega Odrešenika. Bedenčič je to pričakovanje povezal s Slovenijo, saj smo 1000 let čakali na svojo državo in jo pred 30 leti dobili. Ko je prišel tisti čas, se je bilo treba odločiti: voditelji so si upali, vzeli so nase hrepenenje toliko Slovencev in ljudskih množic. Slovenska država je pred 30 leti postala subjekt, a je naletela na dosti nasprotovanja. Ljudje so takrat stopili v bran domovini. V zamejstvu vsi čutimo veselje ob 30-letnici samostojne in svobodne Slovenije, ker vemo, da imamo državo in domovino, ki ji pripadamo, in smo ponosni, da smo Slovenci in imamo svetovno priznano državo, je še dejal Bedenčič.

Ob koncu svete maše je vernike nagovorila tudi ministrica Helena Jaklitsch. Dejala je, da je bilo priložnosti in pritiskov, da bi se odpovedali slovenski identiteti, v preteklosti zelo veliko. Našim dedom in pradedom bi bilo lažje, če bi sprejeli identiteto drugega. A v zvestobi slovenski pesmi, besedi in kulturi so bili neomajni in so kot narod zoreli, tudi v ideji samostojne države. Pred 30 leti smo želi njihove sadove. Danes smo enakopravni člani Evropske unije in imamo možnost za novo poglavje duhovnega razcveta našega naroda, je dejala ministrica. “Kdor poje, dvakrat moli,” je citirala slovenski pregovor in dodala, da se je pri sveti maši to uresničilo. Ko je bilo najlepše ali najhuje v zgodovini našega naroda, je vedno spregovorila pesem. “Razkošje je biti Slovenec, in to razkošje nam je samo enkrat dano,” je svoje misli končala s citatom Alojza Rebule.

Sveto mašo so v živo predvajali tudi preko Youtube kanala ZCPZ, za kar sta poskrbela Studio Trak in Jurij Lavrenčič. Glasbeni program, ki je obsegal Sv. mašo Matije Tomca v čast sv. Jožefu in skladbe drugih slovenskih avtorjev, je izbrala Zulejka Devetak. Izvedbo maše sta podprla Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in Avtonomna dežela Furlanija Julijska krajina.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme