Duhovita, dinamična in umetniško izpiljena opera

Piše: Katarina Visintin

KCLB / Premiera opere Služkinja gospodarica

Goriški večer se je v petek, 27. oktobra, v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici obarval baročno. Številno občinstvo si je namreč v gledališču ogledalo premierno izvedbo baročne komične opere Služkinja gospodarica (La serva padrona) italijanskega skladatelja Giovannija Battiste Pergolesija. Nastala je leta 1733 in takoj doživela mednarodno slavo, saj je predstavljala napredno in obenem duhovito glasbeno delo. Igrala se je med resnejšimi operami v treh dejanjih, da bi sprostila in zabavala gledalce med odmori. Komični intermezzo je sestavljen iz dveh dejanj, nastopajoče osebe pa so le tri: neporočeni gospodar Umberto, služkinja Serpina in nemi služabnik Vespone. Zgodba se vrti okoli prebrisane služkinje Serpine in njene želje po družbenem vzponu. Serpina s pretvezo najprej zmede, potem pa prepriča svojega gospodarja Umberta, da se zaljubi vanjo in se z njo poroči.

V Gorici je bila komično-sentimentalna opera prvič izvedena pred 481 leti. Takrat je mesto imelo bogato in razgibano gledališko dejavnost. Bilo je stičišče različnih poti in narodov, pravo okolje za razvoj kulturnega, glasbeno-gledališkega življenja in umetnosti nasploh. Prav v času baroka je mesto doživelo zlato obdobje. Takrat je goriški grof Giacomo Bandeu di Freuenhaus dal na svojem lastnem zemljišču zgraditi gledališko stavbo – današnje Gledališče Verdi.

V režiji Tatjane Peršuh je letos komedija spet zaživela na goriških tleh in ponovno navdušila gledalce. Pri tem je pomembno izpostaviti, da je ta komična opera režiserkin prvenec. Libreto je prevedla Rebeka Pregelj, za ličenje je poskrbela Teja Plesničar, za kostume Snežica Černic, za tehniko in luči Valerio Komic, za nadnapise pa Kea Vogrič in Alessandro Pasi. Umetniška vodja Eva Dolinšek je izvedla res izvrstno delo. Kakor je tudi sama povedala, je ideja o postavitvi krajšega baročnega opernega dela zorela že več časa. V vlogi čembalistke in dirigentke GO! Borderless orchestra je spojila vse glasbene in scenske elemente v en sam umetniški oddih. Slovenska sopranistka Rebeka Pregelj v vlogi Serpine, argentinski baritonist Lucas Somoza Osterc v vlogi Umberta in gledališki igralec Matic Stocca v vlogi Vesponeja so odlično interpretirali razvite like in briljantno odigrali ter odpeli komedijo. Orkester, ki so ga sestavljali Mojca Jerman (koncertna mojstrica), Mojca Batič, Mojca Križnič, Clara Bensa in Blaž Terpin na violinah, Sara Štrancar na violi, Luca Bregant na čelu in Jernej Budin na kontrabasu ter Eva Dolinšek na čembalu, je spretno spremljal celotno dogajanje in pogovore, ki so potekali prek recitativov, med katerimi so bile arije. 

“Zelo sem zadovoljna, saj se je celoten trud res poplačal. Vesela sem in iskreno hvaležna celi moji ekipi, tako režiserki Tatjani Peršuh kot Rebeki, Lucasu in Maticu ter vsem orkestrašem,” je pojasnila Dolinškova po premieri. In dodala: “Tak glasbeno-scenski projekt je bil zame prvi. Zelo mi je bilo všeč delo s pevci in instrumentalisti – povezovanje med umetnostmi. Bil je pravi konglomerat gledališke, glasbene in likovne umetnosti.” Navdušenje gledalcev je potrdilo kakovostno izvedbo opere. Bila je duhovita, dinamična in umetniško izpiljena, z veliko pozornostjo na detajle.

Datumov ponovitev Dolinškova še ni potrdila, a gotovo bodo pravočasno sporočeni.

Večer, katerega izvedbo so podprli Fundacija Goriške hranilnice, Občina Miren – Kostanjevica, Dežela FJK, Urad vlade RS za Slovencev v zamejstvu in po svetu in ZKB Trst Gorica pod pokroviteljstvom Občine Gorica in GO! 2025, so s skupnimi močmi organizirali Kulturni center Lojze Bratuž, Glasbeno društvo Musica nucis in Go! Borderless orchestra.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme