Duh Ogleja

Predvsem smo venomer izpostavljali dejstvo, da je Oglej nas Slovence spoštoval, nam ni vsiljeval tujega jezika, ampak nas je sprejel medse take, kot smo bili. In nobeno naključje ni, da je danes slovenska država na ozemlju, ki je bilo nekoč v Oglejskem patriarhatu, niti enega samega kvadratnega metra nimamo več. To pove veliko, četudi zgodovinarji na to pozabljajo. Duh Ogleja je pomenil in bi moral tudi danes pomeniti duha strpnosti, medsebojnega sodelovanja in sožitja, solidarnosti, vzajemnosti, bratske ljubezni. Za kristjane to pomeni evangeljsko vodilo, da smo pred Bogom vsi enaki.
Vsako leto je v Ogleju na praznik oglejskih zavetnikov, a tudi naše dežele Furlanije Julijske krajine, bogoslužje, pri katerem smo Slovenci med mašo dostojno zastopani tudi v našem jeziku. Ni naključje, da si je blaženi Slomšek prav v zavetju sv. Mohorja in Fortunata zaželel ponuditi Slovencem čim več dobrih knjig, zato je nastala Mohorjeva družba. Ni naključje, če k slovesni maši v Oglej vsako leto prihajajo somaševat tudi slovenski škofje in duhovniki, kot ni naključje, da so vabljeni k somaševanju tudi vsi duhovniki goriške in ne samo goriške nadškofije. Letošnja slovesnost je ponovno pokazala, da se slovenski verniki sami odpovedujemo žlahtnemu izročilu oglejske slovesnosti, saj nas je iz leta v leto pri slovesnosti manj, zadnja leta le še za vzorec, kot je treba tudi povedati, da je vse manj tudi visokih političnih predstavnikov iz naše dežele, predvsem pa vernikov nasploh.
Letos smo imeli čast poslušati kardinala in nadškofa Agrigenta ter predsednika italijanske dobrodelne organizacije Karitas. Kardinal Francesco Montenegro je tisti človek, tisti dušni pastir, ki je svet opozoril na nevzdržno stanje priseljencev, prišlekov, revežev, ki vsak dan prihajajo iz Afrike na otok Lampedusa, in papež Frančišek je postal pozoren na tega človeka, ki je politiki, svetu in vsem nam vsak dan znova govoril, da so prišleki ljudje, pred Bogom enaki nam, da smo mi tem ljudem dolžni pomagati, če hočemo ostati ljudje, vsi smo namreč narejeni po Božji podobi.
Prav o tem je spregovoril kardinal Montenegro in o tem, kako mora biti danes Cerkev kamen spotike, kako moramo kristjani biti revolucionarni v tem svetu, ki mu vlada hladna ekonomska logika bogatašev, ki kopičijo in kopičijo denar, mečejo milijone ljudi v revščino. In dodal je še, da je resničen kristjan samo tisti, ki v bližnjem vidi sebi enakega; če mu ne pomaga, ne sledi Jezusu in torej ni kristjan, ne more biti kristjan!

Še do nedavnega smo velikokrat govorili, kako pomemben je Oglej za nas Slovence, saj smo prav iz krščanskega Ogleja dobili svojo omiko, krščanstvo in postali del evropskih narodov.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme