Državni zbor potrdil ministrsko ekipo Janeza Janše

Ministrsko ekipo 14. slovenske vlade, ki jo bo vodil Janez Janša, je v današnjem glasovanju v DZ podprlo 52 poslank in poslancev, 31 je bilo proti. 

Pred pristojnimi odbori DZ so danes potekala zaslišanja še zadnjih štirih ministrskih kandidatov. Pred komisijo so uspešno prestali današnje zaslišanje ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch, minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za kulturo Vasko Simoniti in minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Zvonko Černač.

Helena Jaklitsch je v izjavah poudarila predvsem pereče vprašanje zastopanosti Slovencev v Italiji ter vrnitev Narodnega doma slovenski narodni skupnosti ob stoletnici požiga. Ministrica je izrazila željo, da bi obiskala čim več slovenskih skupnosti v zamejstvu in po svetu. Zavzela se je še za dobro in konstruktivno sodelovanje med uradom in parlamentarno komisijo.

Tomaž Gantar je opozoril, da je javno zdravstvo danes na najnižji ravni in se zavzel za njegovo krepitev. Veliko je povedal tudi o delikatnem stanju z novim virusom, ki že razsaja po Sloveniji. Koronavirus je bil od začetka podcenjen, število okuženih v Sloveniji raste eksponentno in če bomo obdržali ta trend, bomo v kratkem imeli neobvladljivo število obolelih, je dejal in dodal, da lahko le upamo, da so strogi ukrepi še pravočasni. 

Vasko Simoniti je odgovarjal na številna vprašanja. Na vprašanje, če se morda obeta privatizacija na področju kulture, je minister poudaril, da sodi kulturna dediščina pod ustavno kategorijo in da se bo sam trudil za njeno varstvo. Spomnil je tudi na “strašno sliko privatnih medijev”, ki so lani odpustili okoli 130 časnikarjev. Od RTV zato le pričakuje, da se bo obnašala profesionalno in odgovorno ter brez izgub.

Zvonko Černač je izpostavil predvsem črpanje vseh sredstev iz obstoječe finančne perspektive in pravočasno pripravo podlag za črpanje v novi, in sicer za tiste projekte, ki bodo dobri za ljudi ter bodo pomagali zmanjšati zaostanek v razvitosti med regijami.

Janez Janša je napovedal, da bo prva seja novoimenovane vlade že uro po potrditvi v DZ. Nova koalicija bo najprej sprejela ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa in ustvarila krizni štab za to izredno stanje.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme