Tržaška

Državni mladinski zbor prvič v Trstu!

Državni mladinski zbor prvič v Trstu!

Koncert bo v nedeljo, 18. februarja, v luteranski cerkvi

Državna zborovska “ekipa” bo ta konec tedna v naši deželi, kjer bo izvedla dva celovečerna koncerta: v soboto, 17. februarja, v stolnici v kraju San Vito al Tagliamento (Pordenon), v nedeljo, 18. februarja, pa v luteranski cerkvi v Trstu. Zbor zastopa zborovsko Italijo na pomembnih mednarodnih festivalih in tudi ob izrednih priložnostih, kot je bil koncert benda Rolling Stones v Rimu leta 2014. Državni mladinski zbor je nastal leta 2003 na pobudo državne zborovske federacije Feniarco kot skupina vrhunske umetniške kakovosti in hkrati kot delavnica za prihodnje polprofesionalne ali poklicne zborovodje in pevce. Skupino so že vodili znameniti mojstri mednarodnega slovesa, med katerimi Stojan Kuret in Gary Graden.
Novo zasedbo vodita Luigi Marzola, dolgoletni docent na Visoki šoli za glasbo v Luganu, in Carlo Pavese, podpredsednik evropskega zborovskega združenja European Choral Association-Europa Cantat, priznani zborovodja, ki je tudi ustanovitelj skupine Torino Vocalensemble, s katero je pred leti sodeloval pri oblikovanju glasbene kulise z oskarjem nagrajenega filma La Grande Bellezza Paola Sorrentina.
V državnem mladinskem zboru pojejo mladi z glasbeno izobrazbo, ki iščejo možnost izpopolnjevanja in pridobivanja izkušenj na prestižnih odrih, kot so na primer tisti festivalov MiTo, Europa Cantat (kjer so peli tudi ob spremljavi simfoničnega orkestra RAI), Choralies. Veliko število nekdanjih pevcev tega zbora se zdaj poklicno ukvarja z glasbeno in zborovsko dejavnostjo. V sedanji zasedbi državnega mladinskega zbora pojejo štirje pevci iz naše dežele, med katerimi tudi predstavnica slovenske manjšine.
Oba koncerta zbora Coro Giovanile Italiano v naši deželi sta podprla italijansko Ministrstvo za kulturo in turizem in Fundacija Friuli. V pordenonski pokrajini bo zbor pel v soboto ob 20.30, tržaški nedeljski dogodek pa se bo pričel ob 17. uri; program bo obsegal širok razpon glasbenih govoric s skladbami Sandströma, Pizzettija (ob 50-letnici smrti), Mahlerja, Rautavaare (ob devetdesetletnici rojstva), Mäntyjärvija, Gabrielija, Bacha, Mendelssohna, Brahmsa. Na glasbenem popoldnevu se bodo srečali severnoevropski izrazi, čustvena romantična govorica, skladbe baročnih in renesančnih mojstrov, ki sestavljajo mozaik evropske zborovske dediščine. Vstop na koncert bo prost.

17.02.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!