Družinska saga v toku zgodovine 20. stoletja

Piše: Mch

Knjiga furlanskega avtorja Giuseppeja Mariuza

Družinska saga, ki se izrisuje skozi zgodovinske prelomnice dvajsetega stoletja. Tako književniki opisujejo delo furlanskega pisca Giuseppeja Mariuza z naslovom Il segnalibro (Knjižno kazalo; prev. av.), ki je lani izšlo pri založbi Gaspari. Roman, ki temelji na resničnem zgodovinskem dogajanju, je 15. julija 2021 doživel predstavitev tudi na tržaškem Krasu. Na dvorišču turističnega obrata Juna (zraven pivnice Bunker), v senci dvestoletne lipe, pod katero so nabrežinski veljaki v preteklosti sprejemali za skupnost pomembne odločitve, je udeležencem srečanja spregovoril avtor sam.

Leta 1946 rojeni Mariuz je plodovit avtor, ki je 30 let poučeval matematiko na višjih srednjih šolah v Furlaniji. Objavil je prispevke o sodobni zgodovini, tri knjige o Pasoliniju, pesniške zbirke in delo o odporniškem gibanju v furlanskih  gorah. Izdal je tudi knjigo o nastanku fašizma v naših krajih. 

Na srečanju je poudaril, da njegovo najnovejše delo dokazuje “kako odnosi med ljudmi presegajo meje”. Knjiga opisuje življenje furlanskega kmeta Rica Quarina, ki ga italijanska država med prvo svetovno vojno pošlje se borit na Kras. Po italijanskem polomu pri Kobaridu pade v ujetništvo, ki ga preživlja najprej na Koroškem in nato na Bavarskem. Medtem ko številne italijanske ujetnike pošljejo na delo v rudnike in tovarne, njega, ker odgovornim pokaže žuljave roke, dodelijo neki kmetiji. Družina le-te, ki ima dva sinova na fronti, ravna z njim zelo lepo. Med Ricom in dekletom Loremarie, ki ima fanta v vojski, se razvije ljubezensko razmerje.

Ob koncu vojne se furlanski kmet vrne domov. Loremarie rodi sina Ericha, ki odrašča pod vplivom nacizma. Njega ob izbruhu 2. svetovne vojne Hitler pošlje se vojskovat najprej v Francijo in nato v Casarso, kjer pride v stik z družino Quarin. Nemški vojak je zadolžen za preganjanje furlanskih partizanov, med katerimi se bori tudi Ricov sin, Carlo. Tretji in zadnji del knjige obravnava dogajanje tretje generacije. Ricov vnuk in vnukinja Loremarie se slučajno kot študenta srečata maja 1968 v Parizu. Z namenom, da bi povečal zanimanje občinstva za knjigo, avtor na srečanju ni razkril, kako se nadaljuje družinska saga.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme