“Družina, vera in vztrajnost so naša gonilna sila”

Piše: Samuel Devetak

Avguštin in Sara Devetak o lokandi in vrednotah

Srečanje z Avguštinom in Saro Devetak je potekalo 28. januarja 2023 na Vrhu Sv. Mihaela na kmetiji Sare Devetak in je spadalo v niz predavanj “Izviri naše istovetnosti” – Dobre prakse za zaveden in zavesten družbeni vsakdan. Sklop srečanj, ki se je začel lani septembra in ga organizira Akademija Mirka Špacapana in Mladinskega doma (v sodelovanju s Krožkom Anton Gregorčič, s pokroviteljstvom ZSKP in podporo Dežele FJK ter Občine Števerjan), je namenjen v glavnem nižje- in višješolcem: cilj projekta je seznaniti mlade z vlogo slovenstva v naših krajih. Slovenci v Italiji smo namreč skupnost z dolgo zgodovino in razvitim čutom za kulture in najboljši način, da bi mladi prišli v stik s slovensko zamejsko stvarnostjo, je prav stik z njo prek takih in podobnih osebnosti.

Moderator pogovora z Avguštinom Devetakom, lastnikom gostilne Devetak, in njegovo hčerjo Saro je bil novinar Andrej Černic. Zgodba Lokande – ustanovljena je bila leta 1870 – se je začela že leta 1844, z Avguštinovim daljnim prednikom; ideja o gostilni se je porodila, ker so na Vrh zahajali delavci, ki so prihajali iz Tržiča na Goriško, in so se tam ustavljali na kosilu. Leta 1915 se je vnela vojna, ki je v naši okolici terjala ogromno žrtev in povzročila veliko škodo. Avguštin je ob pripovedovanju ponudil bogat zgodovinski pregled svoje družinske dejavnosti, ki ga je povezoval s številnimi anekdotami in pripetljaji. Prvorojenka Sara se je po študiju pedagogije in prevajalstva odločila za delo doma: na začetku je pomagala v gostilni, leta 2009 pa je prevzela kmetijo, ki jo je dotlej upravljal dedek Renato. Sprva je nadaljevala dedkovo delo, v naslednjih letih pa je začela posodabljati kmetijo, ki danes pripravlja tudi domače marmelade, med in vrsto drugih izdelkov. Posodobitev pa mora spoštovati tradicijo, ki je ključna beseda dolgotrajnega delovanja gostilne. Kmetija je tako postala tudi rekreacijski in didaktični center za otroke, ki jim ponuja številne delavnice z živalmi, jezikovne tečaje in druge razvedrilne aktivnosti.

Okrogla miza se je dotaknila tudi imenitne nagrade, ki jo je lokanda prejela lani novembra, zelene zvezde vodiča Michelin. To je priznanje za trajnost, ki jo je gostilna dosegla, ker postavlja v ospredje trajnostni razvoj in skrb za prijaznost okolju, npr. z biološko proizvodnjo lastnih pridelkov s kmetije, s čim manjšo uporabo plastike, varčevanjem vode idr. “Poudariti velja dejstvo, da je to nagrado v Furlaniji prvič prejela slovenska gostilna na Krasu”, je dodal Avguštin.

V končnem delu zanimivega in z informacijami bogatega pogovora sta gosta poudarila vrednote, na katerih temelji družina Devetak: družina, tradicija, korenine, narodna zavednost, teritorij, odličnost, vztrajnost in uspeh. Družina je naposled še toliko pomembnejša, če so vsi člani le-te vpeti v isto družinsko aktivnost. Potrebni so medsebojno razumevanje, ljubezen in marljivost, nič ne pride samo od sebe, treba je biti vztrajni in vzljubiti to, kar delamo.

Okrogli mizi sta sledila še voden ogled kmetije Sare Devetak in prigrizek v gostilni.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme