Druženje z verzi

“Lepota bo rešila svet”, je nekoč napisal Fjodor Mihajlovič Dostojevski … In o lepoti, ki naj bi rešila ta že skoraj pogubljeni svet, je na 9. Ladinem večeru v Kobaridu spregovoril tudi častni gost pesniškega srečanja, Jurij Paljk. Letošnji večer, posvečen muzi ljubezni, ljubezenskim verzom in poeziji nasploh, ki ga prireja čezmejno kulturno društvo Nit, je potekal v Kobaridu. Na njem so niz svojih poezij prebrali avtorji iz Posočja, Benečije, pa tudi Vipavske in Tržaške.
Predstavnice Benečije so bile letos tri, Claudia Salamant, Margherita Trusgnach in Marina Černetič. Zaradi delovnih obveznosti je svojo odsotnost opravičila Andreina Trusgnach, ki je letos, kot je poudarila povezovalka večera Silva Mlekuž, društvu Nit v velik ponos. Andreina Trusgnach je namreč osvojila prvo nagrado na prestižnem državnem natečaju VI Premio Giovanni Bertacchi v Sondriu, in sicer v skupini za krajevne jezike (sezione lingue locali), na natečaju “Un cuore, una voce” (Eno srce, en glas), ki ga prireja Kulturno združenje San Bartolo iz Firenc, pa se je med 1200 udeleženci uvrstila na drugo mesto.
Po poezijah v beneškem narečju smo na Ladinem večeru poslušali verze številnih pesnikov iz Posočja ter novih članov iz Vipavske (Bogdan Troha) in z Opčin (Alenka Petaros). Literarne utrinke je odlično dopolnil oktet Hrast iz sosednjih Brd, nadvse prijeten pa je bil tudi nastop mladih učenk osnovne šole Simona Gregorčiča iz Kobarida, ki so nekaj avtorskih poezij tudi same prebrale.
Večer se je končal z letošnjim gostom Jurijem Paljkom, ki je povedal nekaj besed o poeziji, pa tudi o svojem življenju ter o Furlanski nižini, kjer domuje, branje pa je posvetil morju, laguni in večnosti.

Piše Suzi Pertot: Kobarid / Društvo Nit

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme