Druženje v lepoti glasbe

Piše: Fotografije: damj@n

ZCPZ Trst / Koncertno praznovanje 60-letnice delovanja

Zveza cerkvenih pevskih zborov letos praznuje šest desetletij zgodovine in to je obeležila s posebnim in prisrčnim večerom v nedeljo, 26. novembra, v veliki dvorani Kulturnega doma v Trstu. Visoki jubilej so praznovali prav s protagonisti dolge in uspešne poti te dragocene ustanove, ki združuje cerkvene pevce na Tržaškem. Na večeru, ki ga je povezoval Tomaž Susič, je zapelo osem zborov, in sicer ŽPZ Prosek-Kontovel, MePZ Mačkolje, MePZ Lipa, MeCPZ sv. Jernej, MVS Stane Malič, VS Vihar, MPZ Fantje izpod Grmade in MeCPZ Devin-Štivan pod vodstvom neutrudnih dirigentov Janka Bana, Mirka Ferlana, Bogdana Kralja, Davida Žerjala, Marka Štoke, Mateja Lazarja, Hermana Antoniča in Tamare Ražem. Zbori so bili izpostavljeni tudi na ekranu, saj je zveza naročila fotografu Henriku Šturmanu posnetke s tržaških korov, kjer je ujel redno in praznično delo, igranje organistov, obraze in izraze pevcev ter zborovodij. V dvorani so bile prisotne tudi avtoritete oz. gostje in dolgoletni prijatelji zveze. V prvi vrsti so sedeli državna sekretarka Vesna Humar, generalni konzul RS v Trstu Gregor Šuc, predsednik SSO Walter Bandelj, predsednik Slovenske prosvete Tomaž Simčič, vikar za slovenske vernike v Trstu Anton Bedenčič, pa tudi nekdanja ministrica Helena Jaklitsch in nekdanji veleposlanik RS v Rimu Tomaž Kunstelj, ki sta več let od blizu sledila zvezi in na splošno dogajanju Slovencev v Italiji. Vesna Humar in Walter Bandelj sta navzoče pozdravila in predala čestitke ter obdarila zvezo s posebnim priznanjem in slovensko zastavo. Walter Bandelj je izpostavil pomen, ki ga ima zveza za našo skupnost, in pomen cerkvenega petja, ki ga vsi zelo pogrešamo, če pri bogoslužju zmanjka. Tudi predsednik SSO je namreč pevec, zato se dobro zaveda pomena take ustanove, ki na našem območju skrbi za slovenstvo in neprecenljivo dediščino. Državna sekretarka je v pozdravu izrazila svoje veselje, da je lahko na tem lepem dogodku. Spomnila je, da je bilo skozi mnoga stoletja, še posebej pa v najbolj temnih časih, slovensko bogoslužje pogosto edini vir tolažbe, upanja in poguma. Še toliko bolj, če ga je spremljala slovenska pesem. “Zveza cerkvenih pevskih zborov in vsi zbori, ki se združujejo v zvezo, so varuhi te bogate dediščine naših prednic in prednikov, te zapuščine številnih generacij ljudi, ki so na kore v naše cerkve nosili svoje srce in svojo dušo,” je poudarila Vesna Humar ter dodala, da so tudi “varuhi recepta za prihodnost, recepta za srečno, zdravo, povezano življenje”.

Slovesen govor je na večeru imela predsednica ZCPZ Rosanna Paliaga, ki se je spomnila začetkov delovanja in tudi izzivov oz. prihodnosti ustanove. 60-letno delovanje je prav gotovo pokazatelj posluha, ki ga je Zveza cerkvenih pevskih zborov imela do okolja, v katerem deluje, in ga izostrila. “Rodili smo se v času drugega vatikanskega koncila, bujnega preroda kulturnih organizacij, aktivnega, kolektivnega sodelovanja v odborih slovenskih društev, jasnih vizij za prihodnost in zelo dobro obiskanih cerkvenih obredov. Danes delujemo v globalnem svetu, kjer so obzorja, tudi v narodnem smislu, veliko širša in razvejana, ko doživljamo občutek vsestranske negotovosti, težko oblikujemo vizije za prihodnost, v svetu sebičnosti in egoizma, pomanjkanja časa predvsem za prostovoljne dejavnosti, šibke pripadnosti, individualne duhovnosti,” je poudarila in dodala, da danes iščejo pot med vsemi številnimi spremembami. “Skušamo zagotavljati ohranitev tradicije, ki je naša identiteta in poslanstvo, hkrati jo nadgrajujemo z novimi govoricami, načini posredovanja, vsebinami. Dediščina, do katere nosimo veliko odgovornost, ni statičen spomin, ki gleda v preteklost, temveč dinamičen nauk, uprt v prihodnost.” Predsednica je nato obrazložila, kaj danes pomeni zborovstvo in kako je petje v zboru lahko bistveni korak do aktivne vključitve v neko skupnost. Cerkveni zbor pa je po definiciji pevska in človeška zveza, v kateri se lokalna skupnost prepoznava. “Varnost solidarnosti, občutek pripadnosti, pristnost človeških odnosov, druženje v lepoti glasbe in plemenitih sporočil je to, kar današnji svet najbolj potrebuje: je tisto skoraj revolucionarno gibanje proti toku, ki odgovarja na najbolj nujna vprašanja,” je prepričana Rossana Paliaga, ki je sklenila razmišljanje z obljubo, da se bo ZCPZ še naprej trudila za vrednotenje dela pevcev, dirigentov, organistov, podpirala mlade skladatelje, ponujala priložnosti za izobraževanje, prirejala priljubljene revije in izredne dogodke, tkala lokalne, deželne, državne in mednarodne vezi.

Slovesen večer je bila tudi priložnost za predstavitev lične in dragocene publikacije Glas naših zborov 7, ki je izšla pri zvezi, s prispevki o zgodovini organizacije, razmišljanji o cerkvenem petju, predvsem pa s predstavitvami včlanjenih zborov. Tiskano delo, ki ga bogatijo slike fotografa Henrika Šturmana, je predstavila odbornica ZCPZ in urednica publikacije Marija Brecelj. Morda se zdi ta zamisel malo zastarela, je ob začetku dejala, večkrat namreč mislimo, da informacijo dobimo kjerkoli in kadarkoli. To pa ne drži, saj so tiskane publikacije dragocene in spodbuda za delovanje mikrokozmosa, ki ga zveza predstavlja. Kot je v uvodu zapisal nekdanji predsednik Marko Tavčar, sta beleženje dogajanja in ohranitev zapisanih spominov na opravljeno delo še kako dragocena, saj nam pomagata, da delo pravilno ovrednotimo in ob tem dobimo tudi spodbudo za nadaljnje delovanje. V uvodniku zbornika Rossana Paliaga poudarja nevidno in še kako dragoceno vlogo cerkvenih zborov. Majda Cibic ugotavlja, da bomo le v tej luči slovenski verniki lahko obstali kot občestvo, saj je cerkveno petje najbolj plemeniti izraz naše tradicije. V sebi ohranja trinom ljubezni do glasbe, Boga in slovenske besede. Sledijo intervjuji s tremi organisti, ki slavijo pomembne jubileje orglanja, Hermanom Antoničem (60-letnico), Vinkom Škerlavajem (50-letnico) in Tamaro Ražem (40-letnico). Svoj sklop imajo tudi neutrudni dirigenti, najobsežnejši pa je posvečen pevkam in pevcem, ki nedeljo za nedeljo ter ob praznikih sooblikujejo bogoslužje.

Prijeten nedeljski večer sta sklenila Združeni zbor ZCPZ, v katerem simbolično pojejo pevci včlanjenih skupin, in seveda prijetno prijateljsko druženje.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme