Druženje ob svetoivanskih kresovih

Rupa, Vrh, Štandrež, Ronke, Sv. Ivan

Prejšnji teden so tudi na Goriškem zagoreli svetoivanski kresovi. Že v torek, 20. junija, je na Vrhu Sv. Mihaela potekal večer Razpalite kres, divje skačejo živi akordi, v petek, 22. junija, pa so kresovi zagoreli v Štandrežu, Ronkah, Rupi in pri cerkvi sv. Ivana.

Na Vrhu je številne prisotne na “largi” pozdravila predsednica Prosvetnega društva Vrh Sv. Mihaela Karen Ulian. Sledila je bogata kulturna točka. Člani OPZ Etko Mužetko so najprej uprizorili glasbeno igro Kdo je pikapolonici ukradel pike?, nato je zaživelo priljubljeno papirnato gledališče kamišibaj, za katero sta poskrbeli članici skupine Furje z burje Katarina Ferletič in Mirna Stopar. Druženje ob klepetu in domačih dobrotah se je nadaljevalo do poznih ur ob kresu, ki ga je nadzirala civilna zaščita.

Kresovanje je v Štandrežu organiziralo društvo Skultura 2001 s pomočjo ostalih vaških društev. Mogočen kres je zagorel na soškem bregu, kjer je potekal večer z glasbo v živo, za kar je poskrbela vaška mladina.

V Rupi je kres zagorel pri protipoplavnem nasipu. Prosvetno društvo Rupa – Peč je namreč priredilo prijeten večer z naslovom Vonj morja, na katerem je po uvodnem pozdravu predsednika društva Alberta Kovica pred množičnim občinstvom nastopil ansambel Klapa Capris. Sledilo je druženje ob bogato obloženih mizah.

Prijetno svetoivansko kresovanje je bilo tudi v Laškem. Priredili sta ga društvi Jadro in Tržič. Da bi olajšali prihod predvsem starejšim osebam, kresovanje poteka v Ronkah – najprej v Selcah, nato v prostorih župnije sv. Lovrenca v mestnem središču. Večer so popestrili godci društva Kremenjak z diatoničnimi harmonikami, prireditev pa je pozdravila občinska odbornica za kulturo Monica Carta, ki je tudi podelila tri pokale tistim, ki so izdelali in predstavili najlepše svetoivanske venčke.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme