Društvo slovenskih izobražencev

Društvo slovenskih izobražencev že vrsto let sodeluje s pobudo Umetniki za Karitas, slikarsko kolonijo, ki tretji teden v avgustu združi na Sinjem Vrhu domače in tuje umetnike s skupnim ciljem: pomagati otrokom, ki so potrebni pomoči, s posvojitvijo na razdaljo. Tako je postala razstava Karitas, ki potuje iz kraja v kraj, v Peterlinovi dvorani že tradicija.
Gospa Jožica Ličen, duša in srce slikarske kolonije, je dejala, da je to izraz širše solidarnosti in občutljivosti umetnikov. Zaustavila se je tudi pri svetopisemskih besedah oziroma pri motu lanskega druženja umetnikov: “Lačen sem bil in ste mi dali jesti, žejen sem bil in ste mi dali piti, nag sem bil in ste me oblekli… ”. Danes ne gre več za pravo lakoto, temveč za lakoto po sočutju, solidarnosti, ljubezni, a tudi po umetnosti. Karitas širi dela sodobnih likovnih umetnikov: “To je nekaj za dušo in prav zato sem vesela, da delo, ki nastane zaradi dobrote, odide v stanovanje. Kdor to vidi, pomeni, da je prišel med dobre ljudi”.
Večer, ki ga je vodil Jurij Paljk, so sooblikovale likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, slikarka in otroška ilustratorka Vesna Benedetič, restavratorka sakralnih umetnin Mira Ličen Krmpotič in glavna organizatorka Jožica Ličen. Paljk je po predstavitvi posameznih govornic poudaril dejstvo, da se “dobrodelnosti drži velika smola, saj vsi vemo, da kdor hodi v mlin, se ga drži moka… ”. Dalje je govor tekel o likovnikih, ki so zelo širokogrudni in občutljivi ter so pripravljeni pomagati sočloveku. To je opazno predvsem v četrtek, ko imajo v koloniji dan odprtih vrat in najrazličnejši umetniki, tako tisti s prejšnjih kolonij kot tudi novi, darujejo svoje delo za prodajno razstavo. Kot je poudarila Jožica Ličen, umetnik da v vsako umetnino del sebe, poleg tega daruje svoj čas – pet dni na Sinjem Vrhu, kjer nastane sinteza umetniškega dela. Ker so v zadnjih letih doživeli veliko zanimanje umetnikov in si želijo ohraniti slikarsko kolonijo na visokem umetniškem nivoju, so ustanovili strokovni svet, ki skrbi za predloge in izbere najbolj kvalitetne umetnike. Po pravilniku so to akademsko izobraženi ali kako drugače uveljavljeni umetniki.
Avgusta lani je na koloniji sodelovalo štirinajst umetnikov: Vesna Benedetič, Milena Gregorčič, Anka Krašna, Buba Pósa, Ede Pósa, Darko Slavec, Karmen Smodiš, Bogdan Soban, Viktor Šest, Veljko Toman, Alenka Viceljo, Vinko Železnikar, Jelka Reichman in Mirsa Begić. Za dan odprtih vrat pa je svoja dela darovalo šestdeset umetnikov. V osemnajstih letih delovanja se lahko organizatorji pohvalijo s 1191 imeni avtorjev zapisanih v katalogih, ki so darovali 1805 likovnih del. Med izbranimi udeleženci je bilo 173 različnih avtorjev, od teh 38 iz tujine.
Mira Ličen Krmpotič je poudarila dejstvo, da je likovna vzgoja v šolah okrnjena in da bi morali proti temu javno nastopati ter se truditi, da bi vsakdo imel dostop do umetnosti. Jurij Paljk je vmes posegel tudi s predsodkom glede Karitas, ker vsi povežemo to organizacijo s cerkvijo. Obratno pa se na slikarski akademiji srečujejo likovniki ne glede na svojo narodno, politično in versko pripadnost. Vesna Benedetič je dejala, da je bilo na Sinjem Vrhu pri gospodu Hieronimu Vidmarju, ki jih je zelo toplo sprejel, res lepo. Družba je bila izredna, skupina pa se je dobro ujela. K temu ogromno prispeva tudi prostor sam, saj je to “nebeško lep kraj, kjer si duša odpočije”.
Šin

Umetniki za karitas... in dušo

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme