Društveni izlet na Gorenjsko

Piše: Tamara Mizerit

V nedeljo, 27. avgusta 2023, se je ob 6.30 izpred sedeža Kulturnega društva Briški grič iz Števerjana vesela druščina izletnikov odpeljala na Gorenjsko. Sprva smo se peljali do vhoda v sotesko Vintgar v Podhomu na vzhodnem robu Triglavskega narodnega parka, kjer smo stopili na 1600 metrov dolgo in 250 metrov globoko pot, ki jo je izdolbla reka Radovna, s čudovitimi slapovi, tolmuni in brzicami. Najprej smo si ogledali mali slap Šum, nato pa nadaljevali pot skozi Žumrove galerije vse do konca, kjer nas je pričakal 13 metrov visok slap Šum. Pot skozi sotesko je enosmerna, na koncu imamo pa dve možnosti za vrnitev. Obe poti sta krožni, daljša pelje ob cerkvi sv. Katarine in krajša skozi vas Blejska Dobrava. Tu nas je pričakal avtobus ter odpeljal do gostišča Avsenik v Begunjah, kjer so nam pripravili kosilo. Na bližnjem travniku se je medtem pod velikim šotorom odvijal festival narodnozabavne glasbe, ki je tu kot zvrst doma, zato smo iz radovednosti skočili pogledat, spili kako pivo, prisluhnili glasbi, nekateri pa so se ob njej tudi zavrteli.

V popoldanskem času smo se odpeljali še do Radovljice, kraja s krasno meščansko arhitekturo 17. stoletja, sodobnimi likovnimi razstavami, ročno izdelanimi kamnoseškimi detajli in izvrstnimi stvaritvami največjih slovenskih arhitektov. Obiskali smo Čebelarski muzej in skupaj z vodičko spoznali sodobno razstavo, ki odstira izjemen svet kranjske čebele sivke in slovenskega čebelarstva. Razstava približa zapuščino svetovno znanih čebelarjev in opominja na pomen ohranjanja čebel in zdravega okolja zanje. Sledil je še prost ogled očarljivega starega mestnega jedra, ki je baje med najlepšimi v Sloveniji. Linhartov trg krasijo meščanske hiše iz 16. in 17. stoletja, Radovljiška graščina z raznimi muzeji ter Linhartova rojstna hiša. Na Vurnikovem trgu smo si ogledali maketo mesta, ki jo je iz keramike izdelal domačin Urban Magušar, predstavlja pa razvoj mesta med 16. in 19. stoletjem. Na trgu pred cerkvijo sv. Petra v tipičnem gotskem slogu s črnim marmornatim oltarjem stoji tudi kip umetnostnega zgodovinarja Ceneta Avguština.

S kratkim okrepčilom pred avtobusom se je tudi nam čas hitro iztekel in odpravili smo se proti domu. Po čudovitem dnevu in ob izčrpnih razlagah vodiča Darka iz Vipavske nas je šofer Aljoša varno pripeljal do sedeža društva, kjer smo nekateri nadaljevali druženje in ob kramljanju oživljali spomine.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme