Drugačen, a vsekakor občuten virtualni skavtski taborni ogenj

Eden izmed skavtskih zakonov pravi, da si skavt v težavah žvižga in poje. Ukrepi zaradi omejevanja okužbe s koronavirusom zato skavtom niso preprečili, da bi obeležili svoj prvomajski praznik, jurjevanje. Ker se fizično niso mogli srečati, so se tokrat – živahno in sproščeno – povezali v duhu, virtualno.
Že 26. aprila so tržaški in goriški člani Slovenske zamejske skavtske organizacije s skupnimi močmi pripravili mašo z blagoslovitvijo rut in obnovitvijo obljub (o tej smo poročali prejšnji teden), na 1. maj pa so – tudi tokrat na Youtubu – pripravili virtualni skavtski ogenj.
Tudi drugi del praznovanja je uvedla himna, Skavtska pesem, ki jo je odpela šestčlanska družina Cotič z Vrha. Štirje bratranci iz soseščine so nato zapeli Gospod, med šotori smo zbrani, pesem, ki ponavadi uvaja taborni ogenj. Po obveznem voditeljevem žvižgu, ki mu sledi skavtski pozdrav, se je zvrstil niz pesmi in skečev, ki so jih skupno z voditelji pripravile skupine najmlajših skavtov (volčiči in volkuljice), starejših (izvidniki in vodnice) in najstarejših (roverji in popotnice). Celoten program so domiselno in tudi duhovito povezovali voditelji. Lepo je bilo videti skavta, očeta in sina, ki sta pela Ostani z nami, ali petčlansko družino, ki je pela Tom Dooley, ali cel klan roverjev (med njimi sta bili tudi mamica, ki je nekdaj bila dejavna skavtinja, in mala sestrica, ki bo čez kakšno leto gotovo postala skavtinja), ki so peli Šalala: tipične pesmi, ki v poletnih nočeh odmevajo na gmajnah ob plamenih tabornih ognjev in še vedno združujejo različne skavtske rodove … Iznajdljivi skavti so dokazali, da niso vešči samo orientacije in pioneristike, ampak da vedno radi sprejemajo nove izzive: tokrat so se nekateri izkazali tudi kot amaterski video makerji: več skupin je zbralo posnetke posameznikov in jih montiralo v skupen video z zvokovno sinhronizacijo. Iznajdljivo so tudi “prelevili” pesem Prepevam si v dežju v Mi pojemo doma, z nasmehom, seveda.
Skratka: skavti so s tem drugačnim, vsekakor občutenim tabornim ognjem še enkrat pokazali, kaj jim pomeni skavtski duh, kako komaj čakajo, da se bodo v družbi prijateljev spet podili po naravi, in, ne nazadnje, kako se trudijo, da bi čim bolje izkoristili čas med karanteno. Voditeljem, ki pri tem velikodušno opravljajo nezamenljivo vzgojno vlogo, smo vsi starši iskreno hvaležni! Še naprej – bodite pripravljeni!
DG

Slovenska zamejska skavtska organizacija, SZSO / 1. maja 2020 na kanalu Youtube

Slike

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme