Drugačen post

Letošnji začetek posta je bil za mnoge, ki živimo v Furlaniji Julijski krajini, nenavaden, drugačen. Potem ko je deželna oblast zaradi koronavirusa razglasila izredne razmere, so namreč vse štiri škofije takoj sprejele deželno odredbo o zamrznitvi javnih srečanj in združevanja. Torej tudi maš, drugih obredov (pepelnica!), nauka in drugih srečanj po župniščih.
Brez dvoma gre za “izzivalen začetek posta”, je prejšnji teden lepo zapisal škof Claudio Cipolla iz Padove, ki je vernike med drugim spodbudil k temu, naj razmislijo o njegovem izvornem pomenu. Čeprav se zdi, da je na pepelnico večina ljudi pozabila, je za mnoge še vedno pomembna tradicija. Ali je morda lahko še kaj več kot samo to? Letos je bilo marsikomu hudo, ker 26. februarja ni “doživel” pepela na čelu in slišal besed “Spreobrni se in veruj evangeliju”. Zakaj?
Tudi tak začetek posta je lahko posebna priložnost, posebna milost. Ker smo vajeni na preveč individualistično vizijo vere, ko se letos ne moremo srečevati, da bi v župnijskih skupnostih začeli ta posebni čas, imamo morda občutek, da nam brez skupnosti nekaj manjka. Tako ali drugače se župnijske skupnosti redno srečujejo pri obredih, da bi vedno znova obnavljale in nadaljevale svojo pot, zveste evangeliju. Da pišejo nove strani v svojo zgodbo odrešenja, da se napajajo pri zakramentih, da bi bili njeni člani luč in sol v svetu, v katerem živimo. Pa tudi zato, ker so župnije marsikje še vedno pomemben kraj srečevanja, kjer se ljudje – od otrok do najstarejših – še povezujemo. Tak, drugačen post je lepa priložnost, da premislimo, na novo odkrijemo in okrepimo svojo osebno vero. Da se tako okrepijo tudi župnijske skupnosti. Da občutimo, kaj pomeni biti brez evharistije. Nam manjka? Zakaj nam manjka? Da razumemo, kako velik dar imamo, ker živimo v državi, kjer velja svoboda veroizpovedi, kjer imamo na razpolago cerkve in duhovnike. Včasih smo morda preveč površni in površinski in pozabljamo, da vse to ni dano vsem kristjanom. Še vedno jih je po svetu na milijone preganjanih ali pa brez duhovnikov in torej brez zakramentov. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

DD

Posebna priložnost?

Preberi tudi

Božično obdobje z glasbo

Tržaška

Trije modri in stik planetov

Kristjani in družba

Živeti v Bogu in iz Boga

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme