Dragoceno, hvalevredno ohranjanje starodavne navade

Piše: IK

Gospodovo razglašenje so oznanili tudi koledniki

Šest oz. sedem mladih Števerjancev – Ivan Boškin, Alessandro Frandolic ml., Bernard Terpin, Ivan Devetak, Samuele Mian, Franc Miklus in Lapo Farolfi – je tudi letos, pod okriljem SKPD F. B. Sedej, ob prazniku Sv. treh kraljev, 6. januarja, obhodilo domačo vas in se po tokrat bolj v meglo zavitih briških gričih spustilo do Pevme in se po Grojni povzpelo do Števerjana; koledniki so obiskali tudi Jazbine in nekatere sovaščane, ki so se preselili v Gorico.

Iskrena pohvala in prisrčna zahvala naj gre tem mladim fantom, ki so tudi tokrat žrtvovali svoj prosti čas in se z navdušenjem preobrazili v svete tri kralje ter šli koledovat, da bi ta lepa navada, ki korenini v davnini, ne šla v pozabo.

Kot že v prejšnjih letih so se porazdelili v dve skupini, da bi se lažje zglasili po domačijah, ki ležijo razpršene po valovitih Brdih. S svojim prihodom so še posebno osrečili starejše vaščane. Vsi so jih lepo sprejeli in jim ponudili skadke in slane dobrote, da bi se okrepčali na dolgi poti.

V cerkev sv. Mavra in Silvestra je prva skupina kolednikov vstopila med jutranjo sv. mašo, takoj po vstopni pesmi, pojoč koledniško pesem Skoz’ to zvezdo smo spoznali, / da je rojen Judov kralj. / Prišli smo sveti trije kralji / iz Jutrovih dežel. / Mesijo smo iskali / po mestu Betlehem. /…/

Ustavili so se pri jaslicah, kjer so pokleknili pred Božjim Detetom in se nato poslovili s stihi: Lepo ste nam darovali. / Daruj vam Bog in Marija / in vsa nebeška družina / za svete tri kralje, /če to želite, / naj vam pomaga Jezus.

Pozdravil jih je in jim zaželel čim več sreče pri nabiranju dobrodelnih sredstev (ta bodo namenili društvoma A.B.C. Associazione per i bambini chirurgici del Burlo in Spiraglio) župnik Marijan Markežič, ki se je v lepi pridigi navezal na praznik Gospodovega razglašenja in pri tem omenil preproste pastirje in modrece z Vzhoda, ki jih je družila ponižnost, s katero so se poklonili Novorojenemu.

Druga skupina mladih kolednikov pa se je udeležila popoldanske sv. maše v števerjanski cerkvi sv. Florjana in Marije Pomočnice.

Tudi letos je števerjanske kolednike v bogata oblačila s krznenimi obrobami in dragocenimi našitki ter značilnimi pokrivali in vsem, kar spada zraven (poskrbela je tudi za masko), z velikim smislom za celovito estetsko podobo oblekla prizadevna in požrtvovalna Snežica Černic. S svojo spretno šiviljsko roko, dolgoletno izkušnjo sodelovanja z raznimi ljubiteljskimi gledališkimi skupinami in s svojimi okusnimi, pikolovsko izbranimi kostumi je obogatila ničkoliko predstav, porojenih na ljubiteljskem gledališkem obnebju, ki večkrat prav zaradi takih sodelavcev, kot je ona, zablestijo v vsem svojem žlahtnem žaru.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme