Dragocena priložnost za odkrivanje srednjeveškega glasbenega zaklada

Piše: Rossana Paliaga

Rožac / Seminarji gregorijanskega petja

“Na mednarodnih seminarjih gregorijanskega petja v Rožacu sem našel dobre pevce in prijazno vzdušje.” Besede Johannesa Göschla (enega največjih živečih semiologov na področju gregorijanskega petja) na sklepni slovesnosti tečajev Verbum Resonans so potrdile posebnost, po kateri je ta dolgoletna in ugledna pobuda deželne zveze Usci znana in priljubljena. V osemindvajsetih letih, toliko jih je že minilo, odkar je Nino Albarosa ustanovil to oazo študija, analize in interpretacije na več nivojih, so poletni seminarji v rožaški opatiji pridobili zelo specifičen značaj. Ustvarili so skupnost raziskovalcev in navdušencev, ki delijo glasbene, duhovne in človeške izkušnje v zbranem okviru srednjeveškega samostana, ki se nahaja na pol poti med Gorico in Vidmom.

Redna študijska ponudba temelji na treh tečajih za začetnike in že izkušene pevce, izredni del za izpopolnjevanje in razčlenjevanje zelo specifičnih tem pa predvideva vsako leto sodelovanje uglednega gostujočega docenta. Novost letošnje izvedbe je bilo dejstvo, da je Göschl odprl svojo delavnico vsem in je prilagodil izpopolnjevanje interpretacije zahtevam pevcev na različnih nivojih znanja, nazadnje je vodil zaključni koncert seminarjev, ki je bil letos uglašen na temo miru. Nemški strokovnjak je eden zadnjih učencev referenčnega očeta gregorijanske semiologije, patra Eugena Cardina, in eden urednikov temeljne publikacije Graduale Novum. Verjetno tudi zaradi njegove prisotnosti je bila letošnja udeležba na seminarju rekordna; pevci so prihajali iz raznih krajev Italije, iz Poljske, Litve, Belgije in Nemčije.

Na sklepnem koncertu, ki ga je z besedili Pasolinija, Rodarija in drugih avtorjev opremila režiserka Elisabetta Gustini, so v velikem zboru zapeli tudi člani gostujoče vokalne skupine Schola Gregoriana Cardinalis Stephani Wyszynski, ki jo vodi docent rednega dela seminarja Michaŀ Sŀawecki. Skupina iz Varšave je prejšnji teden izvedla dva samostojna koncerta, najprej v cerkvi opatije, nato v Vidmu, z izjemno zanimivim programom iz srednjeveških poljskih kodeksov, ki pričajo o prometu (in prirejanju) gregorijanskih koralov v srednji Evropi.

Celotni seminar je koordinirala docentka Bruna Caruso. Ob omenjenih je pri osnovnih tečajih sodelovala tudi romunska izvedenka Bruna Caruso.

Verbum Resonans je dragocena priložnost za odkrivanje srednjeveškega glasbenega zaklada, h kateri pristopa tudi, kdor se ne ukvarja specifično s tem glasbenim področjem. Izzivi časovno oddaljene literature in prakse se bodo vrnili prihodnje leto, ko bodo v ospredju pozornosti stari čedajski kodeksi.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme