Draga ostaja zvesta svojim načelom

Piše: Matevž Čotar

POGOVOR / Sergij Pahor, predsednik DSI

Od 3. do 5. septembra bo na dvorišču Finžgarjevega doma na Opčinah spet zaživela Draga v organizaciji Društva slovenskih izobražencev; to je že njena 56. izvedba. O letošnjem bogatem, zanimivem programu in vrhunskih predavateljih smo se pogovorili s predsednikom DSI Sergijem Pahorjem.

Pandemija koronavirusa je v zadnjem letu prekrižala načrte marsikomu in marsičemu. Kako je bilo z delovanjem DSI in kako s pripravo Drage?

Delovanje je bilo seveda okrnjeno in program ponedeljkovih srečanj v Peterlinovi dvorani je skoraj v celoti odpadel. Tu pa tam nam je uspelo kaj prirediti, a brezskrbnega in stalnega organiziranja ni bilo. Smo pa izkoristili to prisilno pavzo, da smo obnovili Peterlinovo dvorano, ki je po opremi nekoliko zastarela, in upamo, da bo v kratkem končana ter da bodo zdravstveni in varnostni pogoji v septembru dovolili spet normalen potek naših srečanj.

Glede organizacije lanske in letošnje Drage bi rekel, da nismo imeli velikih težav, saj je dvorišče Finžgarjevega doma veliko in smo zato lahko zagotovili vse varnostne razdalje. Letos pa bo za vstop na prizorišče potrebno tudi potrdilo o cepljenju, testiranju ali prebolenju. Lani smo poskrbeli tudi za predvajanje preko spleta, kar je bilo tudi zelo uspešno. Kljub vsem ukrepom in bojaznim je bila udeležba več kot zadovoljiva, s predvajanjem na daljavo pa smo dosegli tudi tiste, ki so bili predaleč ali zaradi strahu pred okužbo niso želeli priti na predavanja v živo.

Kako se je v vseh teh letih spremenil dragocen dogodek?

Velikih sprememb pravzaprav ni, saj je zaradi političnega in družbenega stanja v Sloveniji Draga še vedno zanimiva in privlačna za slovensko javnost, bodisi v zamejstvu, zdomstvu in tudi v matični domovini. Obiski z vseh treh sredin so stalni. V Sloveniji so še vedno potrebni spodbuda in vzgibi v demokratičnem duhu. Demokratizacija je stekla, vendar demokratični standard je ostal nizek. Ostale so neke prepovedane cone mišljenja, ki nas “zamejce” še presenečajo.

Pojmovanje nekaterih svoboščin je tudi zdaj nekoliko drugačno. Svoboda seveda je, razmišljanje pa poteka še z nekimi zadržki oz. ni sproščeno. Očitno pritiske, ki so jih imeli v preteklosti, občutijo še danes. Draga je zato še vedno aktualna in dragocena.

Narodnostna tema je bila torej vedno v ospredju. Ob njej pa tudi družbena, verska, filozofska, a tudi mladi so protagonisti in zadnja leta je aktualna tudi tema o podnebnih spremembah … Kaj bi povedali o letošnjem programu?

Narodnostno in manjšinsko vprašanje je seveda na vrhu programa. Za uvod bo predavanje z naslovom Narodno-jezikovne manjšine in zajamčeno zastopstvo. Letos doživljamo stoletnico Rapalske pogodbe in ugotavljamo, da je 100 let Italije za nas Slovence katastrofalno. Na začetku stoletja nas je bilo okoli sto tisoč, zdaj pa se bojimo začeti delati račune. Nekaj smo v vseh teh letih pridobili, a ne moremo biti zadovoljni. Aktualno je vprašnje zastopstva in zakaj je za obstoj in aktivni razvoj vsake manjšine temeljnega pomena pridobitev zajamčenega zastopstva. Na okrogli mizi bodo sodelovali Igor Gabrovec, Erika Köleš Kiss, Angelika Mlinar, Tatjana Rojc, Olga Voglauer in Felice Žiža.

Na Dragi bomo tudi predstavili knjigo Ljubil sem slovenski narod, o življenju Virgila Ščeka; to je dragoceno pričevanje o človeku, ki je doživel veliko hudega in je veliko naredil za slovenski narod in se potegoval za pravice Slovencev vse do konca svojih dni.

Tudi letos bomo imeli aktualno temo o naravi, okolju in skrbi za okolje na predavanju Človek in narava: od sožitja h gospostvu in nazaj. To postaja pereče vprašanje na svetovni ravni, čeprav je še premalo občuteno. Človek se namreč mora zavedati, da je sam kriv, če se narava tako maščuje nad njim.

V nedeljo bosta v jutranjih urah sv. maša, ki jo bo daroval nadškof Anton Stres, in okrogla miza, na kateri bo govor o veri, politiki, ideologiji in sposobnosti dialoga v luči Frančiškove okrožnice Vsi bratje. To so pomembne besede, ki jih je izjavil papež prav v trenutku, ko se nam zdi, da smo vsi preveč ločeni in oddaljeni. Na okrogli mizi bodo sodelovali sociolog Igor Bahovec, teolog Roman Globokar, direktor Socialne akademije Matej Cepin in časnikarka Marjana Debevec. Sledilo bo predavanje Minilo je 30 let … O pogledu na Slovenijo 30 let po demokratizaciji in osamosvojitvi bo predaval nadškof, filozof in teolog Anton Stres.

Tudi mladi imajo letos bogat program. Tudi oni so v zadnjem letu izgubili dosti priložnosti za druženje in si zato želijo ponovnega srečanja. V petek zvečer bo na vrsti Slovenija party, družabna prireditev, ki jo prireja Slovenski kulturni klub ob 30-letnici samostojne Slovenije. S to prireditvijo se vračamo nekoliko v preteklost, ko so mladi praznovali samostojnost Slovenije in vabili medse vidne predstavnike matične domovine. V soboto pa bo na vrsti Draga mladih z okroglo mizo Poklici bodočnosti in nove priložnosti: ob meji v Sloveniji in v svetu. Sledila ji bo delavnica z državnim sekretarjem Dejanom Valentinčičem na temo Študij, izobraževanje, izmenjave, strokovno usposabljanje in delovne izkušnje.

Tudi letos bomo imeli slovesno podelitev, in sicer že 10. Peterlinove nagrade, ki jo bo letos prejela zaslužna kulturna delavka Franka Žgavec.

Kot se lahko razbere iz napisanega, bo tudi letos program kar bogat in zanimiv. Draga ostaja močno zasidrana v vrednotah in prepričana o njih;  vrednote, kot so slovenstvo, krščanstvo, demokracija in moč skupnosti, so jo od nekdaj zaznamovale. Ta skupnost več kot pol stoletja v imenu te pobude osmišlja svoje delo. Še vedno sta prisotni moč trde vere v pravilnost in nujnost dialoga med različno mislečimi ter moč znanja, vedenja, raziskovanja in poglabljanja, brez katerih se skupnost izgubi.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme