Dr. Jože Možina in dr. Drago Štoka o pluralizmu in naši skupnosti

Piše: Katarina Visintin

Števerjan / Srečanje v Sedejevem domu

Akademija Mirko Špacapan je v soorganizaciji s Slovenskim prosvetnim katoliškim društvom Frančišek Borgia Sedej in v sodelovanju s projektom Goriški večeri v petek, 21. aprila 2023, v veliki dvorani Sedejevega doma v Števerjanu priredila kulturni večer z naslovom Pluralizem za današnji čas. Pred občinstvom sta spregovorila dr. Jože Možina in dr. Drago Štoka. Večer so organizatorji posvetili Marjanu Terpinu, ki nas je zapustil pred nekaj meseci.

Jože Možina je priznani slovenski novinar, zgodovinar in avtor dokumentarnih filmov. Že od leta 2014 vodi televizijsko oddajo Pričevalci, v kateri intervjuva osebe starejše generacije o njihovih osebnih spominih na obdobja in dogodke, ki so močno zaznamovale slovenski prostor. Zlasti raziskuje vzroke medslovenskega konflikta v času druge svetovne vojne in v povojnem času. Drago Štoka pa je nekdanji deželni svetnik Slovenske skupnosti in predsednik SSO-ja, javni delavec in tržaški odvetnik. Izdal je že enajst knjig, v katerih v glavnem prek osebnih spominov opisuje življenje Slovencev v Italiji.

Po začetnem pozdravu Marjana Drufovke je pogovor na srečanju vodila novinarka Erika Jazbar. Uvodno je povedala, da je bil povod za kulturni večer intervju, ki ga je pred nekaj tedni imel dr. Možina z dr. Štoko v oddaji Pričevalci. Petkov večer je bila priložnost, da intervjuvanca skupaj spregovorita o aktualnih socialnih razmerah ter seveda tudi o zgodovinskih dogodkih slovenskega in zamejskega prostora. Velik poudarek sta intervjuvanca dala sporni odprtosti današnje družbe v “globalni vasi” in hkrati omejenosti zaprte skupnosti, ki se že od naše polpreteklosti vleče še v današnje čase. Govor je bil tudi o težkih okoliščinah, ki jih za sabo prinese njuno delo. Spregovorila sta o tem, kako sta ob nekaterih priložnostih bila deležna pisnih groženj in javnih napadov ter doživela tudi pljuvanje in kamnanje. V vseh teh letih, kljub težkim situacijam, pa je bila njuna gonilna sila globoka ljubezen do slovenskega naroda, težnja po iskanju resnice in veliko prizadevanje za skupno prihodnost. Pozvala sta k odprtosti, zavedanju in zanimanju za trajno delovanje slovenske skupnosti tako na socialni kot politični ravni.

Števerjanski večer je bil tudi priložnost za krstno predstavitev zadnje Štokove publikacije Za pravico in skupnost – Poslanstvo društva Pravnik v Trstu. Knjiga, ki je izšla pri Mladiki v Trstu, predstavlja primorske odvetnike, ki so se ob poklicnem delu posebno posvečali tudi politiki, gospodarstvu in kulturi naše slovenske zamejske skupnosti.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme