Doživeto (virtualno) jurjevanje zamejskih skavtov! 

Bliža se 1. maj, ko skavti imajo običajno svoj praznik, jurjevanje. Slovenska zamejska skavtska organizacija SZSO je kljub ukrepom za zajezitev okužbe s koronavirusom pripravila še eno posebno presenečenje – doživet praznik, ki je številne brate in sestre velike skavtske družine iz Goriške in Tržaške povezal prek Youtuba. 

Po Skavtski pesmi, ki jo je odpela “skavtska” družina Cotič z Vrha Sv. Mihaela, je 26. aprila ob 10. uri vse navzoče najprej pozdravil načelnik SZSO Milko Di Battista. Letošnje praznovanje je zaznamovano z znanimi ukrepi, ki od vsakega posameznika zahtevajo veliko mero “samodiscipline in odrekanja”, je dejal. Golo upoštevanje pravil bi bilo samo po sebi prazno, ko bi skavti ne imeli tudi nekega višjega vodila, ljubezni do sočloveka. “Z ljubeznijo je vsako odrekanje lažje, cilji so bližji in dosegljivi”. Pri izpolnjevanju vsakdanjega poslanstva naj nam vedno pomaga skavtska obljuba, ki jo vsako leto obnavljamo na dan jurjevanja, je še zatrdil. Duhovni asistent za Tržaško g. Anton Bedenčič je dodal, da smo skavti vajeni živeti polno življenje v naravi. Sveti Jurij, mogočen svetnik, naj nam bo v tem trenutku v zgled. On, ki je bil neustrašen, zvest in plemenit, je po legendi premagal strašnega zmaja. Bodimo podobni njemu, saj “v vsakem izmed nas prebiva zmaj … Če bomo močni, bomo zmagali”. Na videoposnetku je nato dvanajst voditeljev na kratko spregovorilo o glavnih načelih skavtske obljube, skavtskih simbolih in skavtskem stilu življenja. Duhovni asistent za Goriško msgr. Renato Podbersič je opravil še eno pomembno dejanje, ki se opravlja na 1. maj: blagoslovitev skavtskih rut. To ni znamenje, da smo nekaj posebnega, je dejal, a znamenje hvaleženosti za veliki Božji dar, da pripadamo “svetovni družini skavtov, ki ima poslanstvo živeti ljubezen do Boga, bližnjega in narave, ki je velik Božji dar. Ruta je klic in opomin k izvrševanju skavtskih obljub”. Skavtska ruta nas opominja na skavtska dejanja, ki naj jih opravljamo, je klic, da od obljub redno prehajamo k dejanjem, da ljubimo Boga in bližnjega z vsem svojim življenjem. Skavtsko ruto zato nosimo s ponosom in veseljem, da nas je Gospod poklical med skavte!

Dogajanje se je nato preselilo “v živo” v cerkev sv. Roka v Nabrežini, kjer so v prezbiteriju bili – poleg župnika g. Karla Bolčine – nekateri skavtski voditelji. Skupaj so v imenu celotne organizacije vodili – z zaščitno masko – neobičajno, sproščeno in res praznično doživeto skavtsko mašo. Voditeljici sta vse, ki so stali pred ekrani, uvodoma povabili, da bi predenj postavili skavtske rute, košek s kruhom, telefone in – najmlajše – tudi risbice, ki so jih pripravili za to priložnost. Volčiči so namreč v prejšnjih dneh po naročilu voditeljev narisali nekaj, za kar so v teh dneh hvaležni. Izvidniki in vodnice ter roverji in popotnice pa so prek spletne oz. mobilne aplikacije napisali ime čustva, ki jih še največkrat navdaja te dni. Obred je – ob zvokih kitar dveh voditeljev – popestrilo posebno lepo skavtsko petje (prepričani smo, da je od doma marsikdo pel z njimi). G. Bolčina je v uvodu v mašo priznal, da je tokrat prvič v življenju daroval sveto mašo z masko. “Maša ni maska, maša je v srcu. Srce pa nima nikoli maske. Včasih jo ima, ko ga ovije greh”. Ruta je znemenje obljube, izraz našega zaupanja v Gospoda, drug v drugega. “Greh zasenči srce” in včasih tudi našo obljubo. Toda Jezus nam zagotavlja, da nam grehe odpušča in nas spreminja v polne kristjane, dobre ljudi, zavzete skavte. V homiliji o dveh učencih na poti v Emavs je g. Karlo dejal, da smo tudi skavti – kot omenjena učenca – včasih razočarani, morda tudi nad taborom, od katerega smo pričakovali kaj drugega, kaj več. Ko se jima je nepričakovano približal Jezus, sta z njim hodila in ga šele kasneje spoznala – ob mizi. Pri Jezusu, ob kruhu in vinu, začutimo, da tudi takrat, ko smo v življenju razočarani, nas Gospod dviga. “Jezus nas opogumlja, nas tolaži … Danes se nam v evharistiji daje zato, da bi spet začutili, da je življenje lepo skupaj z Njim in da, tudi če včasih doživljamo razočaranja, se ob Njem življenje razjasni”. Danes smo vsi srečni: čeprav smo fizično ločeni, vendar povezani kot ena družina in Jezus je tisti, ki nas povezuje – duhovno, v upanju pa tudi fizično. 

Pri sooblikovanju svete maše (za tehnično plat je poskrbel Jurij Lavrenčič) so sodelovali številni skavti tudi tako, da so napisali prošnje; navzoči voditelji so namreč brali iskrene in srčne molitve posameznih vodov. Po obhajilu pa smo na ekranu lahko videli risbice volčičev in volkuljic, polne hvaležnosti za vse darove, ki jih prejemajo v tem času. In na vrsto je prišel tudi slovesni trenutek obnovitve skavtske obljube. 

Ob koncu obreda je g. Karlo še blagoslovil kruh, ki so ga tisti, ki so spremljali mašo, v začetku postavili pred ekran. Voditeljica je še povedala, da bo drugi del letošnjega skavtskega praznika oz. taborni ogenj na sporedu 1. maja ob 17. uri. Kdor ga želi spremljati, bo našel povezavo do Youtube strani na spletnem portalu www.szso.org. “Ostanimo doma in bodimo zdravi!”

DG

Slovenska zamejska skavtska organizacija / Jurjevanje, sv. maša in obnovitev obljub

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme