Doživeta slovesnost verske skupnosti

Piše:

Sv. Ana Pri kapelici so darovali sveto mašo in namestili nov zvon

Lepo število vernikov se je v torek, 26. julija 2022, ob prazniku sv. Ane, zbralo na Istrski ulici pri kapelici sv. Ane, ki se nahaja v bližini cerkve Žalostne Matere Božje. Tam so domači župnik Alessandro Cucuzza, g. Francesco Pesce in g. Karel Bolčina darovali slovesno sv. mašo, ki se je začela z blagoslovitvijo novega zvona v čast sv. Ane. “Zvon je glas Boga. Novi zvon je zvon velikega veselja, ki vabi vse nas, da smo božji glas, predvsem v naših vsakdanjih dejanjih,” je ob blagoslovitvi povedal g. Cucuzza. Kapelica, ki je bila pred kratkim obnovljena (lani tudi blagoslovljena), ima že dolgo zgodovino. Zgrajena je bila sredi 19. stoletja. Rokodelec, prednik družine Sturman, ki še danes skrbi za kapelico, je na mestu obstoječe freske neznanega umetnika zgradil kapelico. V teh 150 letih so si člani družine Sturman iz roda v rod predajali ključe kapelice. Ta priča o globoki predanosti lokalne skupnosti sv. Ani, ki ji je posvečeno tudi mogočno tržaško pokopališče.

Lep praznik, ki nas spominja na naše drage, predvsem na nonote, ki imajo neprecenljivo vlogo v našem življenju, je na začetku svoje homilije povedal g. Cucuzza. Sv. Ana in Joahim, Jezusova stara starša, sta nedvomno primerna, da obeležimo naše drage nonote, prav zaradi tega je tudi papež Frančišek na ta dan ustanovil dan starejših. Domači duhovnik se je nato zahvalil slovenski narodni skupnosti, ki je toliko skrbela, da bi se v tem predelu mesta ohranila vera. “Naša kapelica, naš rajon, ki ga imamo tako pri srcu. Vsi skupaj si bomo zdaj kot verniki, z istim srcem in željo, prizadevali, da bomo izpričevali  Bogu, kako se ljubimo med seboj in koliko lahko naredimo za bližnjega.”

Sv. Ana je že od nekdaj zavetnica starih staršev, a marsikdo ne ve, da je tudi zavetnica nosečnic, je spomnil g. Bolčina. To je tudi zelo lepa podoba. Naj postane zato sv. Ana pomočnica in priprošnjica mater, ki so v pričakovanju rojstva, a tudi vseh nas, ki moramo v vsakdanjem življenju roditi dobra dela, lepe besede in primerne misli. Vse to, kar prihaja iz nas, naj bo v blagoslov našega dela in medsebojnega življenja, je ob koncu povedal Bolčina. G. Alessandro Cucuzza se je na koncu toplo zahvalil družini Sturman, ki skrbi za kapelico, in neznanemu darovalcu zvona. Po prisrčnem bogoslužju, ki ga je spremljalo petje slovenskega cerkvenega pevskega zbora, se je praznik nadaljeval s prijetnim druženjem na župnijskem dvorišču.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme