Domovina št. 17: Evropo na Balkan, ne pa obratno

Nova številka tednika Domovina, ki izide v četrtek 14. oktobra, v vroči temi izpostavlja največji diplomatski dogodek v zgodovini Slovenije. Evropska Unija, v kateri že več kot petnajst let povsem prevladuje tako imenovana širitvena utrujenost, je na Vrhu EU v Sloveniji dala jasno zavezo, da se bo širila na vzhod. EU bo popolna šele, ko bo vanjo vstopila še zadnja balkanska država. Lahko govorimo o slovenskem pospešku širitvi EU. Ni pa to bilo samo po sebi umevano. Nasilneži in opozicija so bili pripravljeni Vrh EU-Zahodni Balkan – balkanizirati. Vladi in policiji je uspelo preprečiti miting resnice. Lahko rečemo, da se zgodovina ponavlja. Tako kot je policija preprečila miting resnice v Ljubljani, ki ga je leta 1989 organiziral Slobodan Milošević, je letos preprečila miting Resni.ce, ki sta ga organizirala Zoran Stevanović in Zlatan Čordić.

Seveda policijska akcija mitingašev ni zaustavila za vedno. Nad Marezige so prišli mitingaši podobno kot fašisti leta 1921: z nasiljem so skušali preprečiti, da bi manjšina izražala svoje mnenje. Divjanju črnosrajčnikov so se postavili po robu Marežgani, rdečesrajčnikom stoletje kasneje pa slovenski policisti.

V Domovini je tudi izjemno zanimiv članek o dokazanih škodljivih vplivih na družbo s strani spletnih omrežij, kar ilustrira tudi karikatura Borisa Oblaka. Vodstvo Facebooka in Instagrama se zaveda škodljivih vplivov, a ne stori nič, saj mu je dobiček pomembnejši.

Pišemo tudi o najboljšem srednje velikem podjetju v državi, BIA Separations iz Ajdovščine. Čeprav je podjetje čisti dobiček povečalo za 500%, je v prisilni poravnavi. Direktor tega uspešnega podjetja dr. Aleš Štrancar je s prstom pokazal na ministra Zdravka Počivavška. Več o tem  v Domovini številka 17, ki je na 68 barvnih straneh na voljo v vseh prodajalnah časopisov od četrtka 23. septembra dalje. Opozarjamo sicer, da je Domovina v prenekateri prodajali varno »skrita« na nevidnih mestih.

 

Naročila pa tudi na spletu: www.iskreni.net/trgovina/naroci-se

Celoletna naročnina stane 99 evrov, v prosti prodaji pa je cena ene številke 2,9 evra.

Ne pozabite: Domovina je edini tiskani medij v državi, ki mu naklada stalno raste.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme