Domišljija je ključni element pri odraščanju

Natečaj z naslovom V iskanju pravljic, ki ga je Radijski oder razpisal sredi aprila, temelji na globokem prepričanju, da so pravljice poglaviten dejavnik otroške vzgoje: ob njih otrok podoživlja zgodbe in jih nato nadgrajuje s svojo fantazijo. Nekega dne se bo morda lahko tudi sam preizkusil v snovanju teh žanrskih besedil.
Na podlagi projekta se je to že zgodilo pri okrog 120 otrocih osnovnih šol iz Tržaške, Goriške in šolskega centra v Benečiji, ki so se kot posamezniki ali pa v skupini preizkusili v vlogi pravljičarja. Kot so povedali snovalci projekta Marjan Jevnikar, Maja Lapornik, Lučka Susič in Monica Sulli na tiskovnem srečanju v prostorih Slovenske prosvete prejšnji teden, je do tedaj prispelo 93 zapisov, pričakovali pa so še nekatere izdelke za več kot skupnih sto enot. Najboljše bodo nagradili v četrtek, 5. junija, ob 18. uri v konferenčni dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah.
Predsednik Radijskega odra Marjan Jevnikar in vodilna pri ocenjevalni komisiji Maja Lapornik sta pojasnila, da sodi natečaj v sklop širšega in razvejenega istoimenskega projekta, ki ga je RO izpeljal tudi v vidiku novih deželnih priporočil o implementaciji rednega financiranja na podlagi ciljnih načrtov. Natečaj je le prvi del večstopenjskega procesa, ki bo v prihodnjih mesecih nadgrajen tudi z ilustracijsko kuliso nekaterih pravljic, za katero bodo poskrbeli prav tako otroci; izbor del bodo nato izdali v knjižni obliki, posneli na CD in predvajali po radijskih valovih. Zanimiv je zlasti tretji del načrta, ki bo temeljil na zbiranju starodavnih pravljic. Pristojni pri načrtu so namreč že evidentirali nekatere starejše člane naše skupnosti, ki bodo mikrofonu in kameri zaupali pravljice iz svojega otroštva.
Čeprav je bilo najprej mišljeno, da bo komisija izbrala najboljše pravljice brez nikakršnih filtrov, so se nato prireditelji odločili, da bodo zaradi tako bogatega izbora upoštevali starostno stopnjo avtorjev. Izvedenka na tem literarnem področju Monica Sulli, sicer učiteljica po poklicu, je poudarila, da pravljice spodbujajo v otroku gotovost, toplino, čustveno inteligenco, sprožajo v njem ljubezen do jezika in njegove estetike. Lučka Susič, članica komisije, ki jo med drugim (ob že omenjeni Lapornikovi) sestavljata še člana RO Manica Maver in Danilo Pertot, pa je prepričana, da bo v tako bogatem izboru komisija našla veliko drobnega bogastva, ker so otroci izredno ustvarjalni: “Svojo fantazijo znajo sprožiti tudi ob vsakdanjih malenkostih”, je dejala. Maja Lapornik je še dodala, da so vsi prispevki napisani v knjižni slovenščini, za kar nosi veliko zaslugo učiteljski kader.
IG

Radijski oder / Natečaj V iskanju pravljic

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme