Slovenija

Domači izrazi za vremenske napovedi Vipavske doline

Domači izrazi za vremenske napovedi Vipavske doline

Piše Marjan Rodman: Vipavska / Neverjetno bogastvo krajevnega izrazoslovja

Meteorologi večkrat napovedo, da na Vipavskem piha burja. Drugih izrazov za to našo deklo burjo skoraj ne slišimo, pa jih Vipavci toliko poznamo. Domače napovedi za vreme so zelo pestre, hudomušne in domiselne. Pa poglejmo, kako domačini napovedujemo vreme na Vipavskem.
Najprej ločimo burjo na hudo in navadno. Huda burja je takrat, kadar sunki dosežejo preko 120 km/h. Burji, ki piha do 40 km/h, rečemo veter. Jutranjemu ali večernemu vetriču pravimo sapa, vetru z juga pa mornik. Veter, ki piha z vzhoda je hrvatica. V hudi poletni vročini zapiha okrog poldneva poseben vetrič, to je podsončnik, in traja od ene do dveh ur. Kadar pa v hudi poletni vročini ni nobenega vetra, sape, mornika, pravimo, da je v dolini kuhlca (inverzija toplega vlažnega zraka). Vetra z zahoda Vipavci ne poznamo. Kadar se valijo megle čez rob Podrte gore, rečemo, da Gorjan oblice kuha, zato mora Šturka plenice spravit. Znan je tudi lep rek Jutranja burjica, večerna lužica. Če se zvečer nebo žari, pa rečemo, da nam je Furlanka kitlo privzdignila. Čisto drugačne izraze od uradnih vremenskih napovedi imamo za deževno vreme. Rahlemu dežju pravimo, da rosi, ko pa ta pada iz megle, rečemo, da prši iz megle. Hud dež je za nas naliv, če pa se pojavi z nalivom toča in grmenje, nastane huda ura. V poletnem času rado grmi ob nevihtah, mi pa temu pravimo, da v nebesih kegljajo. Poznan je tudi lep pregovor: Če Čaven kapo nosi, pri senu ne štedi moči in Če se sveti od Kovka, bo rit mokra ali Če se na Pivki jasni, pelji voz pod jasli. Poleti ob sušah večkrat dežuje okrog Vipavske doline, le v sami dolini ne. Ljudje pravijo, da žejni zemlji Mačji kot močo jemlje.
Pa še nekaj našega o zimskem vremenu. Če v vlažnem in grdem vremenu Gorjani čez noč pobelijo Goro (sneg), je to napoved lepega vremena. Pomladanskemu snegu, ki zapade do nižin, pravimo ovčji sneg, če pri nas pade sneg ob prihodu lastovic v naše kraje, ga imenujemo lastovičji sneg. Največ snega nam pozimi prinese hrvatica, burja s Hrvaškega. Ko pa se hrvatica združi z našo ta pravo vipavsko burjo, pravimo, da ima hudič mlade. Ob hudem mrazu rečemo, da zajec mater išče. Pri nas tudi nikoli ne sneži, ampak mete, ker burja pometa sneg. V mrazu nosi burja z gore ledene kristale, ki jim pravimo golomraznice. Prav zaradi vipavske burje, ki je poznana po vsej Sloveniji, imamo med Vipavo in Podnanosom lepo ledinsko ime Vetrno polje, kjer so morali kočijažu, ki je prevažal pošto, pomočniki držati kočijo, da je burja ni prevrnila.
Ljudje so imeli včasih lepo navado, da so vreme zabeležili na stare Mohorjeve koledarje, ki so tudi meni pomagali, poleg ustnega izročila, da sem sestavil ta zapis. Verjetno sem zapisal le polovico vipavskih vremenskih izrazov. Morda bo kdo izmed bralcev dodal še kakšnega.

11.11.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!