Aktualno

Domače jedi in vipavska vina!

Domače jedi in vipavska vina!

Piše Magda Rodman / Vipava: Spet je odprla vrata gostilna Krhne

Gostilna Krhne, ki se nahaja v središču Vipave, ima že skoraj stoletne korenine. Začetnika gostilne, ki je nudila tudi prenočišča, sta bila Janez Krhne in žena Ivanka roj. Bizjak, ki sta julija 1920 kupila hišo z vrtom in jo spremenila v gostilno.
Tedanjim gostom so vsak dan postregli s teleflajšem (govejo juho z mesom), pečenko s tenstanim (praženim) krompirjem ter solato z vrta. Vsak večer pa je Janez kuhal tudi polento, zabeljeno z ocvirki ali s kislim mlekom.
Občasno so jedilnik razširili tudi z golažem, ker pa je bila Vipava vedno polna vojakov, so ti po obisku kina radi prišli tudi na klobase z jajci. Ob nedeljah so postregli z orehovo pito, piškoti in jabolčnim štrudljem.
Janez Krhne je bil ljudski pesnik, pesmi je pisal kar na sode v hramu, žena Ivanka pa je z odločno roko vodila gostilno. Janez Krhne je bil pred odprtjem te gostilne v službi pri vipavski vinarski zadrugi, nato kletar pri podružnici vipavske kleti v Pragi in računovodja pri Gradbenem podjetju Terčelj v Vipavi, bil pa je tudi načelnik vipavskih gasilcev.
Po Janezovi smrti leta 1958 je prevzel gostilno njegov sin Dušan in jo vodil do leta 1975, ko se je upokojil. Tako je bila gostilna zaprta do 17. 11. 1986, ko je v njej odprla Bar Dušanova hčerka Ivanka in ga vodila do upokojitve v letu 2015.
Po lepi in temeljiti obnovi te stare hiše sta v njej ponovno oživila gostilniškega duha mlada gostinca Monika in Andrej Trošt, ko sta v januarju 2018 ponovno odprla vrata gostilne Krhne. Kot se za “ta pravo” slovensko gostilno spodobi, ponujata gostom dnevno kakovostno tradicionalno slovensko hrano, s poudarkom na tradicionalnih vipavskih jedeh in seveda odličnem vipavskem vinu. Na jedilniku sta ohranila ali pustila tradicionalno ponudbo goveje juhe z mesom (teleflajša), kot sta jo v preteklosti stregla Janez in Ivanka Krhne. Poudarek dajeta mesu in mesnim izdelkom. Za to, da je meso na njihovih krožnikih čim bolj zdravo in okusno, skrbijo domači mesarji.
Vipavska skuha (jota), vipavski štruklji, štrudelj, domači kruh, domači rezanci, krompirjevi cmoki (njoki) in še kaj bi se našlo, so jedi, s katerimi želita mlada gostinca ohranjati tradicijo gostilne Krhne, Vipave in Vipavske doline z okolico. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

13.03.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2018 Noviglas, Vse pravice pridržane!