Dom starejših je pripravljen na sprejem prvih uporabnikov

Vrtojba / Nova pridobitev

Po dolgoletnem iskanju rešitev za nepremičnino v Vrtojbi, kjer so že pred desetletjem načrtovali ureditev doma starejših občanov, naj bi stavba končno zaživela. Uredili so jo v dom za starejše občane, prve najemnike pa naj bi po letu prenove sprejela že kmalu. Dnevno bodo namestili do štiri uporabnike, je za STA povedal vodja projekta Jernej Merc.

Konec leta 2021 je nepremičnino od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) kupila družba Dom upravljanje iz Rogaške Slatine in jo začela preurejati in dograjevati, saj je bila nepremičnina kljub novogradnji potrebna številnih posodobitev in popravkov.

“Dom je uspešno dokončan in ima pridobljeno uporabno dovoljenje. Prve oskrbovance pričakujemo kmalu. V vmesnem obdobju pa čakamo še na pridobitev vseh potrebnih dovoljenj od pristojnih ministrstev, ki so pogoj za pričetek uradnega obratovanja. Pridobivanje le-teh traja dlje od naših predvidevanj, zato se zamika tudi uraden pričetek obratovanja doma,” je za STA povedal direktor družbe Dom upravljanje Rok Cajzek.

Uspelo ji je pridobiti tudi dovolj zaposlenih, tako bo v novem domu za starejše zaposlenih 84 delavcev različnih profilov.

Zaradi zamud pri odprtju doma so se na Goriškem pojavila številna ugibanja o tem, da dom starejših v Vrtojbi že ponujajo v prodajo novim lastnikom. Cajzek je povedal, da je dom starejših v njihovi lasti in tudi odprli ga bodo sami. Pogovarjajo se sicer z več interesenti, ki jih zanima dom v Vrtojbi, tudi z državo. Zanje je sicer najbolj pomembno, da bo dom čim prej odprt.

Nepremičnina obsega dve stavbi. V prvi bo dom starejših občanov. Starejšim bo na voljo 11 samostojnih enot, ki bodo razdeljene v šest bivalnih enot ter pet enot za stanovalce z demenco in sorodnimi stanji. Osem enot bo imelo po 12 oskrbovancev, ostale tri pa po 19 oskrbovancev. Skupaj bo na voljo okrog 150 mest, od tega 60 mest za osebe z demenco.

V pritličju te stavbe bodo poleg dveh enot za stanovalce z demenco in sorodnimi stanji uredili tudi prostore za skupne programe, jedilnico, terapije, administracijo, lepotilnico, kavarno in ostale, ki bodo dostopni za oskrbovance vseh enot. Zagotovljeno bo tudi dnevno varstvo oseb.

V pritličju drugega objekta bo prostor za zunanjega zdravnika, dnevni lokal in prostor za dnevni center ali trgovina za potrebe oskrbnikov doma starejših občanov. V zgornjih dveh nadstropjih pa je predvidenih 36 stanovanjskih enot, od tega 16 garsonjer, 14 dvosobnih, štiri dvoinpolsobne in dve trisobne enote. Stanovalcem bo v vsaki bivalni etaži na voljo tudi skupen prostor za druženje.

Stanovalci oskrbovanih stanovanj bodo lahko koristili zmogljivosti in dodatne vsebine doma starostnikov, v okviru katerega je tudi ločena jedilnica za zunanje obiskovalce oz. stanovalce oskrbovanih stanovanj. Za oskrbovana stanovanja so predvidena parkirna mesta v podzemni garaži in pred objektom.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme