Dokumentarec TRST - pet življenjskih zemljevidov tudi v italijanščini

Dokumentarec TRST – pet življenjskih zemljevidov, ki je nastal na slovenskem programskem oddelku Deželnega sedeža Rai za Furlanijo Julijsko krajino, bo v soboto, 21. maja 2022, ob 15.00, doživel prvo objavo v italijanščini, in to na kanalu RaiStoria, z italijanskimi podnapisi in naslovom TRST – cinque geografie di vita.

Trst pogosto označujemo kot multikulturno mesto, vendar je sožitje med dvema glavnima narodnima skupnostima, italijansko in slovensko, v zgodovinskih knjigah, pa tudi v srcih in spominu marsikaterega Tržačana zapisano vse prej kot z rožnatimi črkami. Pa vendar: v Trstu živijo eni in drugi, vozijo se po istih ulicah, kupujejo v istih trgovinah in pijejo kavo ob istih pultih. Včasih bolj zaprti vase, včasih s pogledom, uprtim v soseda. Dokumentarec Trst – pet življenjskih zemljevidov beleži prav to: spomine na otroška leta in pričevanja o današnjih izkušnjah, težke trenutke sobivanja ter neobremenjene vezi, ki se na materni jezik ne ozirajo. Kraji so naši, ker jih živimo, ker v njih domujemo. Skozi pripoved se tako izrišejo zemljevidi vsakdanjega bivanja petih slovenskih Tržačanov različnih generacij, ki s svojo prisotnostjo omogočajo, da je Trieste tudi Trst.

Zamisel in režija Živa Pahor, fotografija Gianni Toffolutti, montaža Davide Pavanello; intervjuvanci Daria Betocchi, Martin Devčich, Marjan Jevnikar, Vera Stopper in Dimitri Waltritsch.

Produkcija Deželni sedež Rai za Furlanijo Julijsko krajino – Slovenski program.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme