Dokumentarec o Dušanu Jelinčiču uvrščen na Filmski festival Trento

Dokumentarni film Tržaške prikazni, O besedah in vetru v življenju Dušana Jelinčiča je bil uvrščen v tekmovalni program najstarejšega mednarodnega festivala, posvečenega gorništvu. Filmski festival Trento bo letos od 28. aprila do 7. maja potekal v 71. izdaji, na njem bodo prikazali 130 filmov.

Dokumentarni film z letnico 2022 v režiji Dušana Moravca, ki je nastal v produkciji hiše Friendly Production, bo na sporedu dvakrat – 2. in 5. maja. Projekcije se bodo udeležili tudi filmski ustvarjalci in Jelinčič, so sporočili producenti filma.

Dokumentarni film Tržaške prikazni, O besedah in vetru v življenju Dušana Jelinčiča prikazuje retrospektivo avtorjevih literarnih del in hkrati ponuja večplastno podobo njegove osebnosti. Prikaže ga kot intelektualca, pisatelja z zavidljivo bibliografijo, alpinista, novinarja in zavednega tržaškega Slovenca.

Film med drugim preizprašuje, ali Dušan Jelinčič velja za najuspešnejšega slovenskega pisatelja med alpinisti oz. za najuspešnejšega, najverjetneje tudi največkrat nagrajenega alpinista med pisatelji. Izpostavljena je osrednja odlika njegovih del, ki se kaže v spremembi perspektive. “Prav ta sprememba, prikaz notranjega duševnega boja (močnega) posameznika v ekstremni situaciji – najsi bo v alpinistični navezi ali v fašistični samici – je v celotni pripovedi rdeča nit dokumentarnega filma,” je zapisal producent filma Matjaž Mrak.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme