Dogodki s slovensko noto

Piše: PAL Fotografije: Filippo Rotondo

Piccolo Opera Festival

Na dan poletnega solsticija se je začela nova izvedba Piccolo Opera Festivala, ki bo do 16. julija ponujal sugestivna doživetja ob glasbi. Koncept festivala, ki se bliža dvajsetletnici ustanovitve, je povezovanje glasbenih programov z lepotami teritorija in s posebno pozornostjo do čezmejnih sodelovanj na območju Goriških brd. Vsak koncert je priložnost za odkrivanje gradov, vil, vrtov, ki so del zgodovinske dediščine dežele Furlanije – Julijske krajine, pa tudi za spoznavanje delovanja lokalnih kmetij. 

Tako bo v četrtek, 29. junija, ob 18.30 pred cerkvijo v Vedrijanu, kjer se bo začel sprehod čez polja s koncertom skupine klarinetov Claricoro, vse do kmetije, ki ponuja proizvode iz sivke. Naslednji dan pa bo Grad Kromberk prizorišče Aperitiva z Vivaldijem z baročno glasbo v izvedbi pevk ugledne toskanske akademije Chigiana in mednarodno priznanih instrumentalistov, kot je čembalistka Paola Erdas. Dolenje v Brdih bo v soboto prizorišče serenade med vinogradi s tenoristom Salvatorejem Angilerijem in harmonikarjem Sebastianom Zorza.

V dolgo vrsto partnerjev in sodelavcev festivala, ki je vključen v preddogodke Evropske prestolnice kulture GO! 2025, spadata tudi Kulturni center Lojze Bratuž in SCGV Emil Komel. Ustanovi sta soudeleženi kot partnerki projekta čezmejnega orkestra GO! Borderless, ki je kot komorna zasedba v prejšnjih dneh sodeloval pri izvedbi baročne enodejanke Namišljeni bolnik (poklon letošnji obletnici Molièrove mojstrovine) in bo 4. in 6. julija sooblikoval osrednji festivalski dogodek, in sicer uprizoritev Bellinijeve opere Mesečnica v naravnem objemu Zelenega gledališča na gradu Spessa v Koprivnem. Izvedbo bo vodil dirigent Marko Hribernik, umetniški direktor ljubljanske operne hiše, režijo pa štiriročno podpisujeta furlanska umetnica Vanessa Codutti in sodelavka akademije milanske Scale Marialuisa Bafunno.

Dodatno sodelovanje bo potekalo 5. julija na gradu Formentini v Števerjanu, kjer bo na sporedu koncert zmagovalcev tekmovanja Musica Goritiensis. 8. julija pa bodo na Gradu Dobrovo solisti akademije Chigiana iz Siene in SCGV Emil Komel sodelovali pri zabavnem in sugestivnem dogodku Balkon Opera, na katerem bodo dueti, terceti in skupinske točke iz Mozartovih in Rossinijevih oper zazveneli od balkona do balkona znamenite palače. Čezmejni orkester pa bo ponovno gost na sklepnem večeru festivala 16. julija, ko bo zaigral na Travniku in Trgu Evrope s programom, ki poudarja vrednoti sožitja in bratstva.

Ob poklonu letošnji obletnici Marie Callas, večeru v znamenju zadnjega francoskega kralja Karla X. z akademijo Rossini Opera Festivala v palači Coronini Cronberg in koncertih nagrajencev tekmovanja komornega petja Seghizzi bo festival ponudil še dodatna sodelovanja s slovenskimi umetniki in glasbeniki iz naše dežele. 13. julija bodo na krminski trdnjavi zapeli glasovi skupine Mittelvox, ki jo vodi Mateja Černic, režiser Igor Pison pa spada v umetniško ekipo, ki bo septembra krstno izvedla slovensko-italijanski operni diptih, ki ga je festival naročil za izvirno vrednotenje zgodovine, identitete in kulturnega značaja Gorice in Nove Gorice.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme