Tržaška

Dobrodelnost je dolžnost vsakega kristjana

Dobrodelnost je dolžnost vsakega kristjana

Piše Metka Šinigoj: Ponedeljkov večer DSI / Govor je bil o solidarnosti

Večer, naslovljen Solidarnost, več kot dobrodelnost, so v Društvu slovenskih izobražencev izoblikovale tri gostje, in sicer Jožica Ličen kot predstavnica slovenske Karitas, Veronika Gerdol za Dobrodelno društvo in Ivica Švab za Vincencijevo konferenco v sodelovanju s Socialnim tednom, ki je potekal v Sloveniji od 27. septembra do 6. oktobra. Beseda je tekla o solidarnosti kot širšem pojmu dobrodelnosti, saj postavlja v ospredje odnose med posamezniki in njihovo vključevanje v skupnost.
Jožica Ličen, ki je v Peterlinovi dvorani že domača obiskovalka zaradi Umetnikov za Karitas, je tokrat predstavila delovanje Karitas. Ta je bila ustanovljena 1. maja 1990, ker je bila do takrat prepovedana. Po statusu je mlada organizacija in je prav zato tako zaživela, saj so ljudje čakali, da lahko pokažejo, da so kristjani, ki udejanjajo dobra dela in pomagajo ljudem v stiski. Karitas z veliko začetnico je organizacija, z malo pa predstavlja dolžnost vsakega kristjana.
V Sloveniji je šest škofij, gospa Ličen izhaja iz koprske. Ko je bila ustanovljena, je sama ravno dobila odločbo o upokojitvi, naslednji dan pa je začela delati pri Karitas. V Sloveniji je po škofijah enajst tisoč prostovoljcev. Glavni vir pomoči so darovi dobrih ljudi in prostovoljno delo, pomaga pa tudi Evropska unija, saj od leta 2006 delijo evropsko hrano. Ko so leta 2010 začele zapirati tovarne, so lahko ljudem pomagali s to hrano. Ustanovili pa so tudi zavod s specifičnimi programi. V Šempetru in Solkanu delujejo Materinski zavod, varna hiša za matere in hiša za brezdomce v Ajdovščini. Delujeta tudi program Vrtnica, to so zdravljeni alkoholiki, ki jih družina ne sprejme več in se sami pobirajo z delom, ter Zavod Pelikan, ki nudi pomoč zasvojenim osebam in njihovim svojcem. Vsako leto pri koprski Karitas razdelijo petsto ton hrane in šolske potrebščine za dva tisoč otrok. Pobrateni so s Karitas iz Banjaluke, sodelujejo pa tudi z avstrijsko Karitas.
Drugo realnost pri nas predstavlja Slovensko dobrodelno društvo, ki je bilo ustanovljeno v Trstu 14. aprila 1948 kot prostovoljno združenje, ki teži k uresničevanju družbene solidarnosti. Pri tem nima dobičkonosnih namenov in ni vezano na politično-strankarske, verske ali rasne opredelitve. Osrednjo pozornost namenja mladim. Deluje na področju družbene pomoči, kulturnih in vzgojnih posegov v korist pripadnikom slovenske narodne skupnosti. Pomaga potrebnim družinam šoloobveznih otrok pri kritju manjših stroškov, kot so šola v naravi, gledališke predstave, naročnine na otroški reviji Pastirček in Galeb, zavarovanja, šolski izleti ipd., univerzitetnim študentom pa enkrat letno podeljujejo štipendije Mihael Flajban in Irena Srebotnjak. Veronika Gerdol je pristopila k društvu, ker so bili starši odborniki in je bila doma vzgojena k prostovoljnemu dobremu delu, poleg tega je bila aktivna skavtinja, to načelo pa je utrdila tudi na Združenem zavodu v Devinu, kjer imajo na programu tedensko prostovoljno delo. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

11.10.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!