“Dobre izkušnje moramo deliti. Rifuzl ni cilj, je pot do cilja”

Piše: Kat

FEIGLOVA KNJIŽNICA Aperi-pogovori

Manci Bahrič je Ljubljančanka, ki je študirala biokemijo, rada potuje in odkriva nove kotičke v bližnji okolici, ljubi slovenske hribe in gore ter svojo hrtico Gili, v petek, 17. decembra, pa se je mudila v Feiglovi knjižnici v Trgovskem domu, kjer se je z mlado zdravnico Nado Tavčar pogovarjala o sodobnem življenjskem slogu in o svoji trgovini. Gostja zadnjega letošnjega Aperi-pogovora je s Primožem Ciglerjem soustanoviteljica in lastnica spletne strani in trgovine Rifuzl, prve trgovine brez plastične embalaže v Sloveniji.

Ime trgovine Rifuzl izhaja iz načina prodaje izdelkov na rinfuzo, to se pravi brez embalaže, v razsutem stanju. Manco in njena življenjska vodila dobro poznajo v Ljubljani; na Facebooku in Instagramu pa ima veliko sledilcev tudi med pripadniki mlade generacije zamejcev. V boju proti onesnaževanju s plastiko Manca omogoča svojim strankam, da z lastno embalažo kupujejo izdelke. Velik poudarek daje lokalni, predvem pa ekološko pridelani hrani ter proizvodom za vegetarijance in vegane. Že od otroških let se je učila spoštovanja narave; zamisel, da bi sama naredila nekaj konkretnega za izboljšanje sveta, pa se ji je porodila med potovanjem v Grčijo, kjer je videla na plažah in ob cestah veliko odpadkov, predvsem embalaže hrane. Doma je med raziskovanjem po svetu odkrila “čisto nov svet” oz. trgovine, ki hrano prodajajo brez embalaže. Tako se je odločila, da bosta s Primožem odprla prvo slovensko trgovino brez plastične embalaže.“Začetno je bila trgovina res prazna, podpora ljudi pa je bila velika in počasi smo našo ponudbo povečali,” je povedala. Danes imajo kupci na voljo vsa osnovna živila, kosmiče, stročnice, oreške, testenine, piškote, lep nabor tudi mlečnih izdelkov, čistil, kozmetike in kuhinjskih pripomočkov.

Gostja je spregovorila tudi o “zmanjšarskem” načinu življenja: “izraz ‘zero waste’, kar dobesedno pomeni ‘brez odpadkov’, predstavlja ideal, ki ga je zelo težko doseči, zato sva se s Primožem odločila za bolj spodbudbo besedo, ki lepo ponazarja najin način življenja. Najin cilj je namreč zmanjšati odpadke, negativen vpliv na okolje, potrošnjo.”

Za “zmanjšarsko” življenje se moramo zavestno odločiti, biti moramo motivirani in svoje izkušnje deliti naprej. Vse to se po Mancinih besedah v trgovini Rifuzl zelo dobro vidi, saj se med strankami “dober zgled” kar širi, prepričana pa je, da se novega življenjskega sloga ne smemo lotiti “drastično”, ampak počasi, po korakih – z dobro voljo se bomo lahko premaknili iz trenutne slepe ulice potrošništva v bolj vzdržno obliko življenja.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme