Doberdobci in Poljanci prvi na goriškem pustu

Piše: Kat Fotografije: DD, S. Marini

Pustna nedelja v Gorici

Na pustnem sprevodu, ki je bil 12. februarja v Gorici, je največ vozov in skupin prišlo iz slovenskih vasi na Goriškem in Tržaškem. Slovenski pustarji so sodelovali s kar osmimi od desetih vozov in petimi od desetih skupin, pust je namreč zelo priljubljena tradicija v naši skupnosti, taka, ki ljudi povezuje.

Po dveh letih prisilnega premora zaradi pandemije so ob čudovitem vremenu mestne ulice preplavile živahne barve maškar in vesela glasba, ki so množičnim obiskovalcem prikrojile pristno pustno vzdušje. Med vozovi so na prvem mestu slavili Doberdobci s svojim zmajčkom Grisujem, ki je pomagal gasiti požare na Krasu. Tudi nagrada za najboljšo skupino je romala v doberdobsko občino – na najvišjo stopničko na odru so stopili Poljanci, Veseli dimnikarji, ki so z lepimi kostumi in premišljenimi koreografijami povsem prepričali ocenjevalno komisijo.

Drugouvrščena sta bila šempolajska Godba med vozovi in skupina Grama nprej ali nzaj? iz Križa, na tretjo stopničko pa sta stopila medvejsko-štivanski voz ter pisana skupina hobotnic iz Opatjega sela. Ostale skupine so prišle iz Gorice, Cerovelj, Gabrij, Tržiča, Colloreda di Prato in Laškega. S posodobljenimi vozovi izpred treh let, so sodelovali tudi Sovodenjci, Števerjanci in Štmavrci. Sprevodu sta se pridružila še vozova iz krajev Grions del Torre in Treppo Grande, veselo karavano pa sta sklenila štandreški in openski voz.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme