Doberdob spet obarvan modro in rdeče

Piše: Giulia Černic

Vaški praznik Merkeduci – Grediščani

Kdor je minuli teden šel mimo Doberdoba, je gotovo začutil praznično vzdušje vaščanov; društvu SKRD Dob je uspelo obnoviti že tradicionalni vaški praznik Merkeduci – Grediščani. Doberdobci so se spet ločili na tiste, ki stanujejo v zgornjem delu vasi, in sicer rdeče Grediščane, ter na tiste, ki stanujejo v spodnjem delu vasi, in sicer modre Merkeduce.

Celotedensko praznovanje se je začelo v ponedeljek s slavnostnim odprtjem, med katerim so Grediščani, zmagovalci zadnje nogometne tekme leta 2019, odnesli pokal v občinsko sejno sobo. Prisotnim je predsednica Tina Jarc predstavila program, pozdravil pa jih je tudi župan Fabio Vizintin. Priprave so se nadaljevale v torek, ko so vaščani in vaščanke okrasili vaške ulice z rdečimi in modrimi trakovi, zastavami in napisi.

Tekmovalno vzdušje se je prvič začutilo v sredo, ko je občinski park postal prizorišče turnirja v balinanju. Rdeči in modri Doberdobci se niso odrekli želji po dvoboju, čeprav je bilo vreme negotovo in temperature nenavadno nizke za poletni čas. Mlada Grediščana Lisa Coloni in Juri Ocretti sta na turnirju zmagala v znani igri s kroglami, drugo in tretje mesto pa so osvojili Merkeduci, ki so jih predstavljali Sara Gergolet in Jessica Frandolič ter Maurizio Kosič in sin Matija Kosič.

Na tradicionalni večerji po vaških ulicah, ki se je odvijala v četrtek, se je zbralo okvirno 130 Grediščanov in 70 Merkeducov, ki so skupaj pekli meso na žaru, se družili in pripravljali strategije za prihodnje tekmovalne trenutke. Kot po ustaljeni navadi so se po večerji rdeči in modri združili ter skupaj praznovali in peli. Ob tej priložnosti je letos prvič potekalo tekmovanje v peki sladice; izmed trinajst prijavljenih pit z marmelado je bila za najboljšo izbrana tista s številko 8, ki jo je spekla Grediščanka Elena Cadez.

Od petka do nedelje je bilo v občinskem parku v Doberdobu kar živo, saj se je praznika vsak večer udeležilo veliko domačinov in kar nekaj prijateljev ter znancev iz okolice. Za dobro glasbo sta poskrbeli skupini Nebojsega in Happy Day ter DJ Zippo, mladi člani društva pa so za pulti dobro založenih kioskov ponujali hrano in pijačo. “Številni prisotni so celotni skupini čestitali za organizacijo,” je povedala predsednica društva SKRD Dob Tina Jarc ter dodala, “povedali so, da so se zabavali in se lepo imeli.” V nedeljo, ko se je na občinskem parku zbralo največ ljudi, so igrali tudi tombolo.

Sproščeno praznično vzdušje je vsak večer spremljala tudi tekmovalnost. V petek so v ženskem dvoboju v cukanju štrika zmagale Merkeducke, v moškem pa Grediščani. Zmago dolgo pričakovane nogometne tekme, ki je potekala v soboto na nogometnem igrišču domačega društva Mladost, pa so domov odnesli Merkeduci. Tekma, med katero ste se dva nogometaša tudi rahlo poškodovala, se je končala z dva proti ena. Nasprotnikova vrata sta zadela Merkeduca David Furlan in Matej Ferletič ter Grediščan Devid Ferletič. V nedeljo se je odvijal turnir briškole, na katerem sta zmagala Grediščana Stefano Cernic in Fabio Sambo.

Članice društva SKRD Dob so poskrbele tudi za dejavnosti, namenjene otrokom; v sredo so se najmlajši vaščani pomerili v igri zbivanje, v petek pa so se zabavali, ustvarjali in plesali na vsakoletnem otroškem Živžavu. Predsednica Tina Jarc je zelo zadovoljna, čeprav je bilo dela veliko in je bila celotna delovna skupina ob koncu praznovanj kar izmučena. “Želim si, da se tradicija ohrani še dlje, in upam, da bomo tudi naslednje leto uspešno speljali fešto Merkeducov in Grediščanov kot letos,” je povedala.

Letošnje praznovanje je prekinilo triletni premor; v letih 2020 in 2021 praznika niso izvedli zaradi znanih omejitev druženja, pred letom dni pa je bila velika vaška fešta odpovedana zaradi požarov na občinskem območju in v okolici.

Slike

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme