Dne 18. junija nova premiera

Slovensko narodno gledališče (SNG) Nova Gorica je svoje duri zaprlo 12. marca, ko so ukrepi slovenske vlade v boju za zajezitev širjenja epidemije koronavirusa covid-19 zaustavili vse javno življenje v Sloveniji. Takrat se je dejavnost novogoriškega gledališča preselila na splet. Po 31. maju, ko je slovenska vlada preklicala epidemijo, je SNG Nova Gorica po 80 dneh spet odprlo svoja vrata v tej, po sili razmer, okrnjeni sezoni. Vodstvo gledališča si prizadeva, da bi do konca sezone uresničili čim več načrtovanih predstav.
Po tem dolgem obdobju zatišja, ko se je vse dogajalo le na spletu, je vodstvo novogoriškega gledališča imelo prvo tiskovno konferenco 3. junija. Na njej je direktorica Maja Jerman Bratec med drugim napovedala, da bo v gledališču v ponedeljek, 8. junija, prva na sporedu, in sicer na malem odru, plesna predstava z naslovom Ponedeljek ob osmih. Do konca letošnje sezone, ki jo je tako nepričakovano prekinila epidemija, bodo uprizorili še delo Jakiš in Pupče izraelskega avtorja Hanoha Levia. Premierno bo zaživela 18. junija, in to bo njena prva slovenska uprizoritev. Kot je pojasnila na novinarski konferenci Maja Jerman Bratec, je bila premiera načrtovana 9. aprila, a preprečila jo je razglasitev epidemije.
Vaje za to predstavo potekajo že dva tedna pod vodstvom izraelskega režiserja Yonatana Esterkina. O delu so povedali, da je mračna komedija. Ob njej igralci vadijo tudi za druge uprizoritve, ki pa jih ne bodo mogli premierno odigrati v tem spomladanskem času. Premiero bodo zato doživele šele v jeseni. Direktorica gledališča je povedala tudi, da so abonentom dolžni 25 predstav, tako za odrasle kot za otroke. Zdi se, da bodo večino teh lahko odigrali do konca sezone, ki jo bodo podaljšali do sredine julija. Vse predstave, ki jih ne bodo mogli ponuditi v tem času, bodo na sporedu konec avgusta in v začetku septembra. Nekaj svojih predstav bodo gledalcem ponudili v pogled kar na prostem. Letošnja nenavadna sezona se bo končala 17. julija, ko bodo gledališče zaprli za letni dopust. Ta bo letos krajši, saj bodo spet začeli delati 17. avgusta. Kot so obrazložili na tiskovni konferenci, v gledališču so bili dejavni tudi v času epidemije, ker niso hoteli, da bi se prekinila vez z gledalci. Igralci so najmlajšim pripravili niz pravljic, ki so jih posneli in predvajali po spletu. Po spletu in družbenih omrežjih so se nadaljevale tudi vaje za dve koprodukcijski predstavi, ki bosta na sporedu jeseni.
V SNG Nova Gorica upajo, da jim bo finančno priskočila na pomoč država, ker so ostali skoraj tri mesece brez kakršnihkoli prihodkov. Menijo, da bi bilo to za to pomembno kulturno ustanovo na Primorskem lahko tudi usodno.

IK

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme