DM+, Osvežitev 2020

V soboto, 14. marca 2020, bo v Gorici pod geslom OSVEŽITEV potekal izobraževalni popoldan za mlade, ki ga prireja društvo DM+ Društvo mladih Slovencev v Italiji. Osvežitev je prvi letošnji dogodek novonastalega društva DM+, odprt širokemu krogu mladih. Namenjen je odbornikom društev, organizatorjem, vodjem in vsem aktivnim pripadnikom športnih in kulturnih društev ter takim, ki se društvenemu svetu šele približujejo. Dogodek želi povezovati mlade med 15. in 30. letom starosti iz Tržaškega, Goriškega in Videmskega.

Vsebine OSVEŽITVE sledijo temi USTVARJALNOSTI, vezni niti letošnjega delovanja društva DM+. Organizatorji so se po lanski izvedbi Osvežitve v Kulturnem domu v Trstu, letos odločili za prostore Feiglove knjižnice ter Kinemaxa v Gorici.

Na temo ustvarjalnosti kot sredstva za spremembo in inovacijo, bodo udeleženci dogodka lahko izbirali med štirimi oz. petimi različnimi delavnicami. Program se bo pričel ob 14.00, zaključek je predviden okoli 22.30.

Teme delavnic med katerimi bodo udeleženci lahko izbirali (maksimalno število udeležencev na vsaki delavnici je 20 oseb), so:

  • delavnica storytellinga: kako z zgodbami do boljših društvenih produktov in projektov;
  • delavnica na temo manjšin in kreativnih rešitev pri reševanju težav, s katerimi se lahko soočajo pripadniki narodnih manjšin;
  • delavnica advocacy: kako lahko kot posamezniki vplivamo na spremembe v družbi;
  • delavnica o alternativnih virih financiranja;
  • delavnica kreativnega pisanja.

Izobraževalni program se bo zaključil v prostorih Kinemaxa s skupnim predavanjem o kreativnosti kot veščini, kjer si bodo udeleženci ogledali tudi kratek film goriškega Kinoateljeja. Sledilo bo druženje.

Voditelji delavnic, pri katerih bodo udeleženci aktivno soudeleženi, bodo usposobljeni in kvalificirani trenerji, ki se s specifičnimi temami vsakdanje ukvarjajo. Sodelovali bodo tudi trenerji organizacije evropske mladinske organizacije YEN.

Prijave so odprte do 6. marca 2020, število mest je omejeno. Udeležba je brezplačna (ob prijavi znaša kavcija 20 evrov, ki jo organizatorji na dogodku vrnejo). Vse informacije o prijavah so na voljo na spletni strani www.dmplus.org ter na facebook strani DM+ Društvo mladih Slovencev v Italiji.

Med glavnimi cilji društva DM+ je krepitev in navezovanje novih sodelovanj pri oblikovanju skupne bodočnosti mladih Slovencev v Italiji, skupno širjenje obzorij in pridobivanje izkušenj. Vzbujati ustvarjalnost, prenavljanje preko inovacije, navdihovanje, spoznavanje in sodelovanje med partnerji, razmišljanje izven kalupov ter spodbujanje kritičnega razmišljanja, so odskočne deske vseh mladih, ki želijo soustvarjati družbo in okolje, iz katerega izhajajo in v katerem živijo.

Partnerja letošnje OSVEŽITVE sta Združenje slovenskih športnih društev v Italiji (ZSŠDI) in MOSP (Mladi v okrilju skupnih poti).  Pokrovitelji dogodka so NŠK (Narodna študijska knjižnica), Kinoatelje ter Inštitut za slovensko kulturo (ISK). Medijska partnerja sta Radio Spazio (La voce del Friuli, Slovenski program) ter mladinska skupina pri Primorskem dnevniku @DIREKT. Osvežitev so sofinancirali: European Solidarity Corps of the European Union, Urad vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Zadružna kraška banka.

DM+ Društvo mladih Slovencev v Italiji / Izobraževalni popoldan 14. marca 2020

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme